Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnornas kamp på Studenternas

Två av bandyvärldens två bästa spelare; Sandvikens Misha Svechnikov och Bollnäs Per Hellmyrs ställs mot varandra i söndagens SM-final i bandy.

Två spelare som kan avgöra finalen på egen hand – och som hyllar varandras kunnande.

Annons

En stjärna gör inte ett helt lag. Men en stjärna kan betyda väldigt mycket för sitt lag. Det är därför inte så konstigt att Misha Svechnikov hade åtta raka ryska guld innan han flyttade till Sverige.

Han har dessutom sex VM-guld på sin meritlista. SM-guldet är det enda som saknas. Svechnikovs spetskompetens på isen har varit värdefull för Sandviken men själv vill han påpeka en annan detalj han kunnat bidra med.

– När jag kom till Sandviken hade det varit turbulent runt laget. Jag tyckte att det var lite min uppgift att skapa lugn och ro i gruppen och det har lyckats bra. Vi har haft väldigt bra stämning hela säsongen, säger Svechnikov.

– Samtidigt har flera unga killar verkligen fortsatt att utvecklas åt rätt håll. Det är också väldigt viktigt, fortsätter han.

Per Hellmyrs spelar å sin sida sin sjunde SM-final på åtta år, året han bommade spelade han i Ryssland.

– Jag försöker själv bidra genom att sätta fart på spelet. Vara bra själv samtidigt som jag också försöker göra mina medspelare bättre, säger Hellmyrs.

Hellmyrs och Svechnikov har ställts mot varandra i många viktiga matcher och hyser stor respekt för varandra, om den saken råder inga tvivel.

– Jag har tittat mycket på Misha och försökt att lära mig av honom. Han är en fantastisk bandyspelare. Tyvärr för oss så har han en tendens att vara extra bra när det gäller väldigt mycket, säger Hellmyrs.

– Han är väldigt svårstoppad när han sätter fart.

Svechnikov kan i dag bli den andre ryska spelare som tar SM-guld. Först var Nikolaj Jarovic 2004 med Edsbyn, som klubbkamrat med Hellmyrs. Svechnikov har bara gjort ett besök på Studenternas i samband med SM-finalen men det var utan klubba i handen.

– Jag såg Västerås mot Falun (1999), jag var inbjuden av förbundet på bandyfrukost. Men SM-finalen är något jag alltid följt noga via medierna. Det är en stor händelse. Det skulle vara häftigt att ha en final i Ryssland också men det fungerar inte med tanke på att det är så stora geografiska avstånd mellan lagen, säger han.

Mer läsning

Annons