Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sulan" vet hur man avgör ett Norrlandsderby

Tre möten. Sju poäng.
Gefle IF har spelare som vet hur man sänker GIF Sundsvall.
– Jag kommer inte ihåg det, säger Daniel Westlin när han blir påmind om att han avgjorde mötet med Sundsvall på Strömvallen 2005 med sitt 2–1-mål.

Annons

Gefle IF har mött GIF Sundsvall tre gånger i allsvenskan.
Två gånger 2005 och en gång i år. Det har blivit sju poäng av nio möjliga.
Efter gårdagens träning ställde Sporten några av hjältarna mot väggen.
Den 16 maj 2005 blev det 2–1 på Strömvallen efter mål av Daniel Bernhardsson och Daniel Westlin. I den 58:e minuten prickade Westlin in segermålet.
– Det är ju jättelänge sen. Jag kommer inte ihåg det. Och sen tycker jag inte att det är extra speciellt att möta Sundsvall, vi har ju närmare till Stockholm. Det är mest ni journalister som haussar upp det, säger "Sulan" med ett skratt.


Desto bättre minns han Johannes Ericssons poänggivande nick den 8 augusti samma år, på bortaplan.
I 94:e minuten hittade Ericsson rätt och slutresultatet spikades till 2–2.
– Det var i ett betydligt viktigare skede av säsongen. Man lägger lättare märke till avgörande matcher på höstsäsongen än matcher på våren, konstaterar "Sulan".
Johannes Ericsson glömmer inte glädjescenerna i Sundsvall i första taget.
– Jag nickade in kvitteringen på hörna i slutsekunderna. Det var en fantastisk känsla. Jag minns att de gjorde 2–1 i 86:e minuten och sedan var min nick det sista som hände, säger "Jossa" i spelarkorridoren.
• Är det ditt viktigaste mål i GIF-tröjan hittills?
– Ja, det måste jag väl säga att det är. Det händer ju inte så ofta att jag gör mål heller. Det målet betydde en hel del, vi behöll avståndet till Sundsvall säsongen ut.


Westlin har bara gjort två matcher från start den här säsongen. I en av dessa kom hans enda mål hittills, mot Örebro borta.
– I dagsläget finns det egentligen inget att säga om att jag bara spelat två matcher från start. Nu är det bara att titta framåt och försöka ta de vinster vi behöver. Sedan kan man börja sammanfatta säsongen.
• Vad krävs för att ni ska vinna mot Sundsvall igen?
– Som vanligt gäller det att sätta målchanserna. Bakåt är vi stabila, där är det inga bekymmer. Första målet är givetvis viktigt. Jag tycker att vi är ett bättre lag än Sundsvall, men det gäller att visa det på planen också.


Ericsson tror att det blir en stor publik på Norrporten Arena i kväll.
– Utifrån målas ju det här mötet upp som något extra. Många åker från Gävle till Sundsvall och tvärtom. Därför blir det säkert mycket folk. Det blir en rolig match att spela, den gäller mycket.
Gefle IF har fått ett utmärkt slagläge i bottenstriden, tack vare Halmstads seger mot Ljungskile i går. Kanske kan det vara dags för "Sulan" eller "Jossa" att kliva fram och uppnå hjältestatus igen – i Slaget om Norrland IV.

Mer läsning

Annons