Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack Lantto, tack Gerndt, tack Westlin - tack för allt

Där satt jag och var orolig, gömde mig bakom solglasögon och tänkte att det här kunde bli en solig kväll som slutade med en lång, mörk och jobbig höst.

Så blev det istället en sån där underbar fotbollskväll som förvandlades till fotbollsfest.

Tack vikarierna för den, tacka Alexander Gerndt och Daniel Westlin – och naturligtvis Jonas Lantto.

2–0 mot Djurgården inför 6 287 åskådare – jag säger tack för allt.

Annons

en sån där match i en sån där omgång där allt kunde hända.
Men efteråt satt Per-Urban och kunde läsa en tabell som var som en lottorad där varje siffra fanns på plats.
Egna 2–0 gav tre oerhört viktiga poäng. För juli har varit en månad där GIF har stoppat i sig den ena surare och beskare pastillen efter den andra – inte en seger, bara två ynka poäng.
Nu stänkte det till. GIF växlade upp och stabiliserades precis mitt i tabellen på 24 poäng genom att passera Malmö FF och Häcken.
Samtidigt passade alla andra resultat in i GIF:s scenario.
Helsingborg slog Hammarby. Trelleborg slog Gais.
Det betyder att GIF nu efter 17 omgångar har tio poäng ned till Djurgården under kvalstrecket.
Nu får ÖIS, Gais, Djurgården och Hammarby hålla till bäst de vill där nere.

sommarmånaden hade inte bara gett fyra påfrestande resultat – utan även en omdiskuterad, obekväm, och smått chockartad spelförsäljning av nya stjärnan Amadou Jawo.
Det var därför som Gefle IF:s svar på den nya utmaningen var så skönt.
GIF vibrerade av önskan att gå framåt, att äga Strömvallen, att dominera och...ja, kanske inte underhålla – men i alla fall vara dödande effektivt.
Det var en start som laget bara lyckats med nån enstaka gång.
Lantto virvlade in från sin vänsterkant, fälldes – men reste sig plötsligt i ett friläge efter Gerndts skarvning och skickade in 1–0 med vänsterfoten efter bara lite mer än fyra minuter.
Det hade räckt.
2–0 var dock en alldeles logisk följd av en urladdning och stress och press av det så hårt pressade Djurgården. Gerndt fick motståndarmålvakt och försvarare att kollidera, och skickade in bollen till en återigen vaken Westlin.


några minuter av hjärtstillestånd i inledningen av andra halvlek, men Djurgården kunde trots att man låtsades att man hade börjat om från noll trots 35 insläppt mål i allsvenskan inte hota.
Istället fick GIF tag i spelet igen, och gjorde som man gör om man vet vad man håller på med – spelade av matchen. När GIF äntligen fick ledningen i en match, så fixade man också resten.
Många var bra. Laget var bra.
Bäst var Jonas Lantto, som nu i flera situationer mycket påminde om den flyktade kompisen Jawo; kvicka fötter, låg tyngdpunkt med balans och en energi och vilja och utmana och ställa till med ett helsike.
Det är just en spelare som Lantto som måste kliva fram när trepoängarna inte trängs i spelargången. Och han gjorde det.
Mer överraskande var att Alexander Gerndt nu gjorde sin främsta insats i GIF. Att kliva in som forward och ersätta delar av Firma Berggren&Jawo är en utmaning som kan förstena de flesta. Nu var Gerndt strålande, och passade till båda målen.

n att vända en utvecklingskurva och framför allt ruska av sig all världens oförrätter illustreras dock bäst av 29-årige Daniel Westlin. Han hade precis börjat få träsmak av att sitta på avbytarbänken, men har bitit ihop på träningarna och när han plötsligt behövdes på planen har han levererat i samtliga matcher.
Westlin är en av de sista resterna av det tidigare kompakta kompisgänget GIF.
Det är väl därför jag verkligen gillar när bollen plötsligt studsar hans väg.

Annons