Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktisk miss av GIF gav platt fall mot Elfsborg

Gefle IF:s tränare Pelle Olsson valde att satsa offensivt – med ett tremannamittfält och Jonas Lantto som släpande forward.

Taktiken misslyckades. Fullständigt.

– Jag tycker inte att det var ett taktiskt misstag, hävdar dock Pelle efter 3–0-förlusten borta mot Elfsborg.

Annons

I den andra halvleken borta mot IFK Norrköping för drygt en vecka sedan valde Pelle Olsson att flytta in Jonas Lantto som offensiv mittfältare, eller släpande forward, bakom Mikael Dahlberg och Jakob Orlov.

Den gången gick 4–3–1–2-uppställningen hem, då GIF kvitterade till 1–1 och fick med sig en poäng.

Efter en svag offensiv insats mot Kalmar FF i matchen efteråt (1–1 på Strömvallen) valde GIF-tränaren att gå tillbaka till 4–3–1–2 mot Elfsborg i går. Marcus Hansson, Yussif Chibsah och Zakaria Abdulai bildade tremannamittfältet, och Jonas Lantto tog plats bakom Mikael Dahlberg och Jakob Orlov som släpande offensiv kraft.

– Det var de senaste matcherna som låg till grund för förändringen. Jag valde den här taktiken för att vi skulle få till ett bättre anfallsspel, säger Pelle Olsson.

Det blev i stället platt fall. GIF-spelarna var till synes obekväma med den offensiva ambitionen – laget tappade boll, kom fel i positionerna och hann inte med när Elfsborg satte full fart framåt.

Hemmalaget radade upp målchanser och 2–0 efter 26 minuter var frukten av ett strålande anfallsspel.

– Vår inledning var alldeles för tveksam. När vi hade brutit deras uppspel tappade vi bollen omedelbart. Presspelet var inte tillräckligt beslutsamt, säger Pelle Olsson.

GIF ryckte upp sig mot slutet på den första halvleken, men det var bara tillfälligt.

– Elfsborg kom ut med ett stort självförtroende till den andra halvleken och efter deras 3–0-mål blev det självklart väldigt svårt för oss. Vi visste att vi var tvungna att svara för en topprestation för att ha en chans i dag, men det gjorde vi inte, säger Pelle.

I den 66:e minuten tvingades sedan Jonas Lantto utgå efter att han fått en smäll mot sitt vänstra ögonbryn.

– Jag tror det var Anders Svenssons armbåge. Det blev två stygn, meddelar Lantto efter matchen.

Pelle Olsson poängterar att det inte var något fel på motivationen.

– Alla spelare förstod att den här matchen skulle bli väldigt svår, och att vi spelade med en annan uppställning påverkade inte motivationen.

• Vad är fördelen med den här uppställningen?

– Ur anfallssynvinkel är den stora fördelen att man länkar ihop mittfältarna och forwards på ett annat sätt. Forwards blir inte lika isolerade och man kan ta sig ur den första tredjedelen på ett bättre sätt. Men det misslyckades vi med.

• Tog ni er vatten över huvudet?

– Nej, det har ingenting med det att göra. Ibland fungerar en taktik, ibland en annan. Inför den här matchen tyckte jag att vårt anfallsspel varit för dåligt på sistone, vi har inte fått ut det vi velat. Därför valde jag att göra en förändring. Vi ville hitta en ny vinkel och vi var förberedda, men vår kollektiva insats var helt enkelt inte tillräckligt bra.

Målvakten Mattias Hugosson:

– I stort sett hade det inte spelat någon roll vilken uppställning vi använt oss av i dag. Elfsborg var betydligt bättre än oss och det var aldrig något att snacka om. Vi är långtifrån nöjda med den här prestationen.

Mer läsning

Annons