Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thony har örnkoll på SAIK

Vad gör Thony på taket?
Alla som varit på någon av SAIK:s hemmamatcher den här säsongen har sett en ensam man med block och penna på taket till restaurangen.
I dag står han där igen – SAIK-tränaren Thony Lindquist.
– Jag får en oslagbar överblick där uppifrån.

Annons

Det ser minst sagt lite underligt ut.

Medan Ola Grönberg coachar laget från spelarbåset står tränarkollegan Thony Lindquist på rakt motsatta sidan – fast 15 meter högre upp.

På taket till restaurangen har han hittat sin plats på Jernvallen. Där skriver han i sitt block, noterar vad som händer på isen och förmedlar sina intryck i halvtidsvilan. Är det riktigt akut har han mobiltelefonen redo.

– Men den har jag bara behövt använda en gång i vinter och jag minns inte ens vilken match det var.

– Det växte fram när jag och Ola började prata om hur vi skulle arbeta tillsammans. Jag sa att jag gärna stod på läktaren och fungerade som rådgivare och då körde vi på det.

Thony Lindquist är inte främmande för arbetssättet. Under slutet av 90-talet, när Sören Persson tränade SAIK, stod Thony ofta på läktaren – fast då med headset och i direktkontakt med Sören.

– Åh, det är mycket. Jag får en fantastisk överblick och ser allting; mönster, strukturer i spelet på ett bättre sätt. För bra ibland nästan. För att ta ett exempel så tittade jag på hur vi skulle föra upp bollen till mitten mot Vetlanda senast. Men då blev det ju lite annat snack i halvtid i stället...

– Nej, man får klä sig efter väderleken. Men mot Vänersborg snöade det kraftigt och då ger det inte så mycket att stå där uppe, då blir det bara en massa långbollar.

– Ibland är ju tv-kamerorna där. SVT ska sända nu så jag får väl fråga om jag får stå där uppe, men det ska nog gå bra.

Efter flera år i Ryssland, som både fys- och huvudtränare i lag som Vodnik, Dynamo Moskva och Raketa Kazan, valde Thony Lindquist att återvända till svensk bandy och jobbet som instruktör på bandygymnasiet i Sandviken inför den här säsongen.

På kuppen blev han mer eller mindre övertalad att bistå Ola Grönberg som ”ny” tränare i SAIK.

Men talangutveckling har alltid fascinerat honom och årets upplaga av SAIK är ett smörgåsbord ur det hänseendet. Simon Jansson, Ted Haraldsson, Jacob Erlandsson och Erik Rosengren har alla fått flitigt med speltid.

– Jag har ju varit borta några år och inte träffat de här unga spelarna tidigare, men jag tycker att de klarat sig mer än godkänt så här långt. Simon Jansson och Ted Haraldsson, framför allt, tycker jag har stuckit ut. Simon är den mest talangfulle 17-åringen vi har i svensk bandy i dag, en bländande tekniker.

Nu väntar ett riktigt eldprov i form av Edsbyn på hemmais, en av säsongens riktiga höjdpunkter, och Thony Lindquist är full av tillförsikt.

– Det ska bli kul att se vad vi kan göra mot det svåraste motstånd vi kan få, det blir ett ordentligt kvitto på var vi står. Men jag tror att tiden talar för oss, vi blir bättre för varje gång vi får träna på bra is.

Men för en realistisk chans att störa Edsbyn i dag finns det en punkt som helst ska förbättras – hörnskyttet. Där har SAIK varit osedvanligt svagt den här säsongen. Thony Lindquists egna beräkningar visar en hörnprocent på strax över tio procent, att jämföra med Edsbyns dryga 20 procent.

Och det är kanske inte så konstigt när hörnskyttar som Patrik Nilsson, Stefan Andersson och Daniel ”Zeke” Eriksson försvunnit.

– Men jag har en känsla av att det blivit färre hörnmål totalt, i och med att lagen står kvar på mållinjen, vi har även släppt till färre mål än normalt. Men det är klart, tio procent är för dåligt, vi behöver jobba mer på att hitta nya varianter.

Men en fråga gnager – vart ska Thony Lindquist ta vägen när SAIK flyttar in i Göransson Arena?

Det har han redan tänkt på, visar det sig.

– Det tittade jag ut redan i somras. Man ser väldigt bra från handikappläktaren kan jag säga.

Mer läsning

Annons