Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio allsvenska GIF-höjdare, enligt Stisse Åberg

Annons

Strömvallen 23 juli 2006: Vändningen

Malmö ledde med 2–0, och så tappade Hugo in en långboll till 3–0 i slutminuterna av första halvlek.

Folk gick hem. Några stannade. Jag gjorde det – och fick se vändningarnas vändning, skrällarnas skräll.

1–3 på en sån där spelhörna som GIF provat och provat men aldrig lyckats med – men nu pricksköt Woxlin i 50:e minuten. 2–3 två minuter senare när Woxlin fanns på plats i straffområdet och placerade in bollen. 3–3 i 79:e, när Daniel Westlin trasslade sig igenom – och 4–3 (fyra–tre!) på straff av Woxlin.

0–3 blev 4–3. 5 903 hade matchen när den började.

En idrottsklassiker i Gästrikland

Vi kom, vi sågs, vi såldes

1) René Makondele 2007, 2) Johan Oremo, 2008, 3) Amadou Jawo, 2009, 4) Alexander Gerndt, 2010.

Hade jag haft pengar hade samtliga spelat kvar i GIF.

Då hade jag inte heller behövt skriva den här krönikan.

Kultfiguren: Daniel Bernhardsson

Bonden som blev en evighetsmaskinen och till slut en kultfigur. Jag erkänner, jag var en av de som i början av 2005 skriv och skrek att Bernhardsson inte hade i allsvenskan att göra – sedan gjorde han åtta mål.

Och efter det, i stort sett alltid på planen, omskolad från yttermittfältare till ytterback. I eftermiddag spelar han sin 93:e allsvenska match i svit. Han har inte missat en match sedan hösten 2007.

St Bernhard är egentligen Gefle IF i ett nötskal; han räcker inte till, han har inte där att göra – men han struntar i vad alla säger och bara spelar på.

Kaninen i hatten nr 1

Från Söderhamn, från älgjakten (GIF lurade Djurgården på den värvningen eftersom man visste vad det handlade om), från de små fotbollsplanerna till de stora arenorna. Bland alla kaniner som Per Olsson och senare Urban Hammar trollat fram ur sin hatt, är Johan Oremo den spralligaste – sedan blev vi ju vana vid fenomenet.

30 april 2007 sköt han första målet under en fantastisk säsong, som slutade med elva mål och fjärdeplats i skytteligan, spel i U21-landslaget – och till slut debut i A-landslaget under vinterturnén. GIF:s första landslagsman sedan, vad var det...Gunnar “Rom-Janne” Jansson 1934.

Höjdarkvällen i Sundsvall

8 augusti 2005. Det regnade överallt. Det här var en kväll när Sverige fick en världsmästare i friidrott, när Kajsa Bergqvist vann höjdguldet i Helsingfors.

Det såg jag på teve i Norrporten arenas inre.

Sedan gick jag ut och såg Johannes Ericsson knäcka Gif Sundsvall i det andra Slaget om Norrland genom att nicka in 2–2-kvitteringen på övertid. Ett resultat som gav GIF chansen att hänga kvar den första allsvenska säsongen.

GIF har faktiskt aldrig förlorat en match med benämningen "Slaget om Norrland" i allsvenskan. Blir det kval, får den statistiken följa med.

T-shirten: Ja(wo) var där!

Säsongen 2008 var länge en lång plågsam måltorka och en Oremoförsäljning.

Söndag 3 augusti var GIF på väg att hamna långt under alla streck, när det stod 0–0 och jag funderade på att beställa t-shirten med trycket "GIF-Halmstad – jag var där när vi åkte ur allsvenskan".

Jag fick tröja med ett helt annat tryck några dagar senare: "GIF-HBK 4–0 – Ja(wo) var där"

Nya stjärnan Amadou Jawo låg bakom alla mål men lät andra göra dom.

4–0 mot Halmstad. Det vände. Det kom fler storsegrar på Strömvallen förresten, 3–0 mot Helsingborg några veckor senare, 3–0 även mot Hammarby i oktober.

...och förresten skrev jag så här också om den här matchen. "...jag letade efter halmstrån och hittade Alexander Gerndt. Gerndt är en mycket bra värvning, det märks på honom att allsvenskan är ett lyft och att han vill vara kvar där."

Hemmabygget: Woxa, Hugo...

GIF trillade hösten 1999 ned i Norrlandstvåan, och åkte runt i obygden en hel säsong. Samma spelare nådde sedan allsvenskan, och bet sig fast där.

Mathias Woxlin, Mattias Hugosson, Daniel Bernhardsson, Thomas Hedlund, Daniel Ytterbom, Daniel Westlin, Johannes Ericsson, Andreas Revahl.

Vilka killar, egentligen. Direkt från Gävles, Sandvikens och lite Hälsinglands gator, torg och byvägar.

Hugosson har spelat varenda match i allsvenskan sedan 2005, och kunde faktiskt ha stått i IFK Göteborgs mål om han hade valt det häromåret.

Woxlin var länge hjärtat, lungorna, benen, njurarna, huvudet, fingertopparna, tåfjuttarna – vad ni vill, i GIF. Honom kommer jag aldrig att glömma.

Första bortasegern – på 71 år

10 000 åskådare på Söderstadion i strålande solsken och sommarväder. Precis när Hammarbyklacken räknar ned för dra ramsan "Åka takten, sista kvarten" – så slår GIF till.

Benny Mattsson, minns ni honom? Benny Guldfot dansade en sommar, och det var den här. Mattsson får foten på en boll i närheten av Hammarbys mållinjen och petar in 1–0.

Det blir inte mer. Det blir 1–0.

Gefle IF:s första seger på bortaplan på...71 år. Inte sedan 29 april 1934 hade man vunnit borta, och efter det 39 matcher utan seger.

I nästa bortamatch, mot IFK Göteborg, blir det en ny 1–0-seger.

Läktarkramarna, AIK och fjärdeplatsen

5 729, 5 029, 5 136, 3 918, 4 314, 3 500 – publiksnitten på Strömvallen under de sex allsvenska åren.

I år är toppsiffran 5 723 i 3–3-matchen mot Mjällby.

I fjol kom 6 973 till matchen mot AIK den 25 maj, vilket är en av mest publikdragande matcherna under 2000-talet.

De fick se matchen med stort M: "Ett bättre Gefle IF har ni aldrig sett", var rubriken till krönikan och den står jag för än i dag.

Hasse Berggren gjorde målet, GIF gick upp på fjärde plats i allsvenskan och låg därmed just då före just –som sedan vann allsvenskan

..dom andra läktarkramarna. Dom vann. Dom fick en träläktare. Och i dag håller dom tummarna för att Åtvidaberg. Då kanske de kan återställa Strömvallen till originalidrottsplatsen från 1925.

Såna är en del av oss i Gävle, tyvärr.

Gerndt var det här!

Länge trodde jag att han bara skulle springa omkring, slå vassa inlägg med sin vänsterfot. Men den 25 oktober förra hösten i den tredje omgången från slutet, i den 36:e allsvenska matchen (några i AIK, massor i Gefle IF) gjorde äntligen Alexander Gerndt mål.

Sedan gjorde han två till innan säsongen var över.

Sedan gjorde han åtta i GIF under våren.

Sedan gjorde han tolv i Helsingborg.

Jag hoppas han kan spela i dag, jag hoppas han gör mål, jag hoppas han vinner skytteligan, jag hoppas han vinner SM-guld.

...och då ska en del av guldet hem – till Per Olsson och Urban Hammar. Conny Karlsson må vara tränare i Helsingborg, men guldklimpen fick han gratis (5 millar?) av Per-Urban.

Under strecket

Yannick Bapupa. Det går inte att sammanfatta sex allsvenska år utan att komma in på ämnet Bapupa. En härlig fotbollsspelare – men en sorglig, sjaskig och otäck historia flera gånger om.

Mer läsning

Annons