Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Va? Är Gefle IF kvar i allsvenskan?

Så här är det faktiskt.
De som inte tippar GIF sist i allsvenskan den här gången tror att laget åkte ur redan i fjol.

Annons

Men jag trodde att jag skulle behöva hetsa upp mig för att argumentera för klubbens existens, ytterligare en gång – som den nyttiga idiot jag är.

Men i stället tippar jag Olssons lag som tolva – och för en gångs skull är jag inte ens optimist.

Det har varit en lång vinter (nja, förresten vadå – Brynäs, Emil Jönsson, SM-guld för SAIK) – men det här har gjort att jag har längtat.

En söndag i november, när allt verkade vara förbi, satt jag och kollegan Sandström på Gamla Ullevi och såg Gefle IF pressa IFK Göteborg allt hårdare. Först med fyrbackslinje, sedan med trebackslinje, sedan med tvåbackslinje (!) – och till slut öppnade sig himlen igen och Super-Dragan gjorde det där underbara målet.

Jag har inte glömt hur desperat skönt GIF spelade i den matchen, och inte heller hur offensivt och skickligt man spelade i några andra i slutfasen. Det finns mer att ta av där.

Det är där GIF ska fortsätta.

Fast Prince Ikpe Ekong kommer alltid att vara Kung på Strömvallen. Vi ska inte glömma!

Det är snabbt inflygande ghananer som skapar mycket av tryggheten i GIF. För det var ju så i fjol att Yussif Chibsah hade lämnat staden, var halvvägs till Baku i Azerbajdzjan, helvägs till norska Kongsvinger, när han plötsligt dök upp i Gävle igen, på Strömvallens konstgräs.

Tack för det!

Nu var truppen klar igen, matchtröjorna upptryckta, biljetterna till träningslägret som egentligen inte skulle bli av betalda, när Zakaria Abdulai undrade varför det fortfarande snöade.

Aldrig, faktiskt, har jag varit med om att en spelare så snabbt har fått Olssons hela förtroende.

I Abdulais fall kortades den utbildningstid som krävs för defensiva positioner, passningsspel och lite annat ned från 48–52 veckor till bara några få.

Som ett brev på posten kom i fredags beskedet att Abdulai är spelklar i dag.

Han spelar. Från start. Han behövs. Lika mycket som Chibsah behövdes i fjol.

Abdulai kan vara årets fynd, en frisparks/hörnfot som GIF också behöver.

Så här tror jag också.

Försvaret blir starkare. Chibsah/Abdulai stänger till – Theorin/Mård täpper till resten. Det ska vara tvärstopp centralt framför Hugo.

Lantto och Frempong, den sistnämnde fick vi bara se en skön glimt av i fjol och nu kommer fortsättningen, sätter fart på kanterna. Det är där underhållningen kommer att finnas i GIF.

När det behövs, så kommer Suad Gruda att kliva in på inre mittfältet och ingen kommer att märka nån skillnad. Den killen är spännande.

Jonathan Hellström!

Orlov fortsätter att göra de där halvfula målen, Hasse B gör sina historiska, Super-Dragan kommer alltid att vara Super-Dragan hur det än går, Dahlberg gör sitt första allsvenska mål sedan...jag har det uppskrivet någonstans. Men till slut när Erik Törnros väl kommer in i laget, när han väl har gjort sitt första mål, när han har lyckats med sina dribblingar och med sitt ryck från stillastående – då kommer det att snackas om Gävle-Zlatan. Jodå, räkna med det.

Olsson får några mer än seriösa feta erbjudanden från klubbar som har både pengar, spelare och arena – men inte har nån trygghet och idé. Han tackar nej, som vanligt.

Kul fråga i Canal+ enkät till allsvenska spelare: Vilket lag ser du minst fram emot att möta?

Överlägsen vinnare – Gefle IF, 48 procent. På vissa punkter är GIF överlägset.

Ännu roligare enkätsvar: Markus Strömbergsson, 50 procent (på frågan vilken domare man helst vill ha).

GIF har nån typ av hedervärd slogan som lyder ”Vi har hela Norrland bakom oss”. Det stämmer faktiskt rent fotbollsmässigt (ni minns väl utklassningen av Sundsvall i kvalet på förvintern i fjol) – själv är jag nöjd om bara några till delar av Gävle ställde sig på Strömvallens läktare. 3 500 i snitt i fjol.

Svaret är alltså Örebro SK. Årets vinnare av allsvenskan och svenska mästare 2011. Jag tror faktiskt det. Jag gillar klubben som reste sig ur en ekonomisk härdsmälta, jag gillar Behrn Arena, jag gillar folket kring ÖSK man träffar på matcherna där som lindrar sånt som förra höstens utspelning av GIF, och jag gillar den finskkryptiske tränaren Sixten Boström och jag gillar världens bäste Nordin...Gerzic.

...och framför allt gillar jag den virvlande fotboll ÖSK spelar som bäst. En tränare, en spelidé – ett guld.

Malmö får guldsot, och krackelerar trots en spelartrupp som kunde användas två-tre gånger om i Gefle IF. Tränaren till Köpenhamn i sommar. Ingen mästarstämpel på den starten.

Elfsborg får naturligtvis vinna om det är så. Bara Amadou Jawo får speltid.

Alexander Gerndt gör nio mål för Helsingborg under våren, säljs – och Gefle IF får ett litet guldregn. Gerndt förresten, så här dags i allsvenskan i fjol, hade jag knappt honom som startspelare i GIF. Det var inte för att jag var snöblind, utan för att ingen kunde se den utvecklingen som gav en allsvensk skyttekung och Årets spelare.

Guldfågeln Arena. Bara Henrik Rydströms vassa tunga kan undvika att Kalmar blir en hackkyckling på den nya fotbollsstadion i Kalmar.

Nu är jag en sällsynt idrottsromantisk och blödig person, så när jag läste och läste igen vårt reportage om Syrianska så vill jag naturligtvis som alla andra att klubben ska hänga kvar i allsvenskan.

Men tyvärr. I dag blir det bara en poäng max för nykomlingen, 2–0 till betong-GIF blir grundtipset. Sedan får Syrianska slita med sina egna drömmar.

Gais tokvärvningar i sista stund gör kanske att den sistaplats jag placerat laget på känns lite som årets felbedömning. Wanderson, Omotoyossi. Nej förresten, lagt lag ligger.

Gais åker ur, Syrianska också. Norrköping får kvala. Halmstad hackar därnere. I stort sett är det nog bara Gefle IF som jag möjligtvis placerat fel, men å andra sidan tror jag nästan aldrig att jag tippat GIF lägre än den slutplacering laget fått under de allsvenska åren.

Vi har berättat allt vi känner till om Gefle IF just nu i vår nedräkning inför seriestarten. Och har ni missat något rekommenderar jag historien om spelarna från Balkan, Dragan Kapcevic och och Suad Gruda, som förbrödrats i GIF; eller hur tyngdlyftningskonstnären Anders Bergström fick fotbollstalangen Jonathan Hellström att kunna springa och spela igen; eller Gävles Zlatan; eller...

Nu berättar vi resten.

Södertälje Fotbollsarena kl 16.30 i eftermiddag. Syrianska FC mot Gefle IF.

Hela världen är där – men Norrlands första stad vinner.

Mer läsning

Annons