Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranerna visade vägen till Europa

Det gamla gardet sänkte Runavik – och sköt Gefle IF vidare i Europa league.

Och det var efterlängtade mål som trillade in i sommarsolen på Råsunda.

– Bra för självförtroendet, säger Daniel Bernhardsson som gjorde sitt första mål sedan 2008 i 2–1-segern mot Runavik.

Annons

Förra säsongen var utdelningen noll, säsongen dessförinnan likaså. Men Bernhardsson kan faktiskt göra mål. Han vet hur man gör. Om inte gårdagen räcker för bevis så kan vi blicka tillbaka till säsongen 2005, som nykomling i allsvenskan. Då krutade Daniel Bernhardsson in åtta mål och blev Gefles bäste målskytt.

Och nu fick han uppleva målkänslan igen – äntligen.

Redan efter 22 minuter höll sig högerbacken framme efter att Alexander Gerndt slagit frisparken som Runaviksmålvakten räddade och på returen dök Bernhardsson upp och fixade ledningsmålet.

– Kul att få hänga dit den. Det var ju ett tag sedan sist. Men jag kunde ha gjort ett par till, tycker jag, säger Bernhardsson om sitt första mål sedan 2008.

Att målet i sig bidrog till något historiskt gjorde inte saken sämre. Det är nämligen första gången Gefle IF går vidare från en omgång i Europa någonsin.

– Man blir lite stolt över att få skriva historia. Det är ju bara jag, Hugosson och Westlin som är kvar i truppen sedan senast vi spelade i Europa. Det känns skitkul att få uppleva det här med dem.

Men historien i all ära. Vi går tillbaka där vi började. Med efterlängtade mål. När tvåan kom i andra halvlek hade Hasse Berggren bytts in.

Och han behövde bara tre minuter på sig för att pricka in sitt första tävlingsmål sedan 1–0-segern mot AIK förra säsongen. Vi låter Berggren förklara sitt mål själv.

– Jag fick bollen av Gerndt. Vandrade några meter inåt i banan och placerade in bollen vid stolproten till höger om målvakten.

Vissa kanske upplevde det som en målvaktstavla. För skottet var inte hårt, ska sägas. Men Berggren är av annan uppfattning.

– Nej, det var ingen tavla. Det blir så där. Jag visste att backen skulle följa med mig och då tar han automatiskt ett kliv med det ena benet.

– Då nöp jag till och målvakten blev ställd. Han trodde ju att spelaren skulle täcka det där skottet, flinade Berggren, som sedan fick njuta över avancemanget till den andra kvalomgången i Europa league.

Och det var som sagt det gamla gardet som fixade det.

Mer läsning

Annons