Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-genrep mot Tillberga

I morgon åker fyra SAIK:are till Kazakstan. Tränaren Håkan Pettersson fruktar att det blir ett tufft VM för dem och de andra svenskarna. Men först – målfest mot Tillberga?

Annons

Mycket tyder på att SAIK avrundar elitseriespelet så här inför VM med att att förbättra målskillnaden.

Dels tycks laget hittat formen – gjorde 6–0 på topplaget VSK i fredags.

Dels är Tillberga laget som läcker mest av alla i serien – har släppt in 35 mål på de senaste fem matcherna och förlorat sju raka.

Kan SAIK:arna behålla koncentrationen så här i elfte timmen kan inget hindra en seger, eller...?

– Vi vet hur vi ska göra för att slå Tillberga – men vi måste ju göra det också. Kommer vi upp i vår nivå tror jag nog det ska gå bra. Sen kanske man inte ska räkna med att vi åker ut och gör tio mål – det räcker med att vi vinner, säger Håkan Pettersson och varnar för att det är ”sista chansen” för motståndarna.

– Dom står med ryggen upptryckt mot väggen och måste ju hitta på nåt. Matchen är livsviktig för Tillberga.

Efter matchen splittras SAIK-truppen för ett par veckor – Daniel Berlin, Johan Löfstedt, Erik Säfström och Linus Pettersson representerar A-landslaget, Mikko Aarni ska spela för Finland medan Erik Pettersson, 16, är uttagen i det svenska P19-landslag som ska spela VM i Björneborg med start på fredag.

• Hur lägger ni upp strategin under uppehållet?

– Vi kommer att kalla upp ett antal killar från juniorerna som får träna med A-laget, så vi blir 14–15 spelare på träningarna. Sedan lägger vi stor fokus på skridskoåkning så att vi håller tempot uppe. Men det är klart att det kommer att märkas att de bästa är borta.

• Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Det kommer att bli riktigt tufft, det tror jag. De två bästa anfallarna saknas ju och Sverige blir ett sämre lag utan dem. Framför allt måste försvarsspelet fungera om det ska gå vägen. Det är inte omöjligt att slå ryssarna då – men jag tror att även Finland kan blanda sig i. Det är ju bara att titta på hur de finska spelarna i elitserien har presterat så här långt, dom är stöpta i den finska spelformen, är duktiga att åka och är inte rädda för att spela väldigt fysiskt. Och svenskarna har ju inte de starkaste anfallarna direkt.

– Sverige slår helt klart ur underläge den här gången.

– Sedan vet man ju inte hur det här med den höga höjden kommer att påverka heller. Det är lite synd att inte alla i den svenska truppen fått vara med och prova på det där.

Håkan Pettersson kan, precis som alla andra bandyintresserade, slå sig ned och följa händelseutvecklingen själv från första början till slutet.

– Det är roligt att samtliga matcher sänds i TV den här gången. Tidigare har man ju bara fått se matcherna mot slutet, säger Håkan Pettersson.

Mer läsning

Annons