Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

World cup i nya Göransson Arena i höst

Det blev som det tidigare spekulerats i. Sandviken och SAIK bandy får arrangera World Cup i väntan på att Ljusdal bygger en hall.
– Fantastiskt att vi får arrangera cupen, säger Göransson Arenas vd Maya Olsson.

Annons

Den 30 maj invigs Sandvikens nya landmärke, Göransson Arena. Den 1 augusti ligger isen uppspolad – och 15-18 oktober kommer World Cup att spelas i den nya arenan.

– Det går inte att tänka sig ett bättre scenario än att vi får arrangera världscupen direkt, säger Göransson Arenas vd Maya Olsson stolt.

Hon och SAIK har jobbat hårt för att få ta över arrangemanget från Ljusdal där den stora turneringen spelats sedan 1974. Och självklart har SAIK:s starke man Arne Anderstedt haft både ett och två fingrar med i spelet. Som förste vice president i internationella bandyförbundet (FIB) har han varit med och beslutat om att SAIK får ta över arrangörsskapet under de två kommande åren.

– Vi har kommit överens med Ljusdal om ett nytt avtal som innebär att Sandviken arrangerar Världscupen 2009 och 2010 och att de får tillbaka cupen om de har sin hall färdig till 2011, säger Arne Anderstedt.

Om de inte har någon hall färdigbyggd till dess kan man gissa att Sandviken är sugna på att fortsätta arrangera cupen.

– Jag säger nog helst ingenting om det just nu, säger Maya Olsson och menar att det absolut viktigaste just nu är att de har två årens arrangörsskap är i hamn.

– Det känns viktigt rent strategiskt att vi får arrangera, säger hon och får medhåll av SAIK-bandys ordförande Michael Wikström.

– Det här är det största enskilda idrottsevenemanget i Sandviken sedan fotbolls-VM 1958 och nu får vi tanka Ljusdal på information om hur vi lägger upp det på bästa sätt. Detta är en jätteutmaning för SAIK, menar Wikström.

Anledningen till att Ljusdal inte längre får arrangera World Cup är förstås förra årets debacle då isen smälte bort och semifinaler och finalen fick flyttas till hallen i Edsbyn.

– Och eftersom seriestarten är lagd en vecka tidigare i år, 1 november, så måste cupen spelas en vecka tidigare också. Så det försvårar spel utomhus ännu mer och kravet på hall var tydligt, säger Arne Anderstedt.

Även Vänsersborg visade intresse för att ta över cupen från Ljusdal, men enligt Arne Anderstedt talar det mesta för att de, tillsammans med Trollhättan och Lidköping (där det också byggs hallar) kommer att få arrangera VM nästa år i stället.

– Spåret med bandy-VM i Väst-Sverige 2010 fortsätter och beslutet kommer att tas i juni, menar Anderstedt.

Det betyder att den som hoppats på bandy-VM i Göransson Arena kan glömma det.

– Ja, det kan vi utesluta eftersom det behövs fler än en arena för att genomföra ett VM.

Mer läsning

Annons