Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

World cups tio-i-topp

Annons

1 Dynamo Kazan kom till cupen som ett av favoritlagen. Kanske inte så konstigt med tanke på den trupp man har. Men med alla turer kring Pavel Franz och hans övergång till Vänersborg, trodde man kanske att det skulle störa laget. Men Kazan trummade bara på. 21 mål i gruppspelet följdes upp med 16 mål i slutspelet, överlägset flest mål av alla lag. I finalen visade ryssarna att de var klart värdiga vinnare av turneringen.
2 En cup i denna storleksordning kräver ju massor av ideellt arbetande människor. En av dem var Håkan Thuresson som jobbat tio timmar om dagen som publikvärd. Det ger 40 timmar på hela cupen. Håkan berättar att han har sett 29 matcher på dessa dagar och att bandypubliken alltid är en trevlig publik. Det är människor som Håkan som gör att en turnering som World Cup kan fungera.
3 Daniel Eriksson, tidigare i SAIK, fick förra säsongen utstå en del kritik. Det spel Daniel visat upp i Kazan har varit imponerande. Han har spelat hela tiden och höll ihop Kazans försvar på ett förtjänstfullt sätt. Extra roligt att få vinna titeln här på hans gamla hemmaarena.
4 Att inte nämna Joel Othéns straffräddningar från kvartsfinalen i lördags skulle vara grovt tjänstefel. Att ta tre straffar i en avgörande kvartsfinal mot Dynamo Moskva är stort. Riktigt stort. Så stort att det band (Lida Pin), som spelade i arenan under kvällen, tillägnade honom en helt egen låt efter matchen.
5 Alla dessa hängivna bandyfolk man stöter på. Bandy är en liten sport men med stora ideella resurser. Mina finska vänner, Pasi och Joni. Torbjörn från Ljusdal med all statistik man kan tänkas behöva. World Cup är som en enda stor återvändarhelg, var den än spelas.
6 Patrik Nilsson har haft skadebekymmer under försäsongen. Såg också lite seg ut i början av cupen. Men när det började gälla på allvar klev han fram. Fem mål i kvartsfinalen mot Villa följdes upp med två i semifinalen. I finalen gick dock Patrik mållös efter att han bland annat missat en straff.
7 Hammarby gick från att inte se ut som ett finallag, till, just det, final. Imponerande att se hur laget bara växte ju längre turneringen gick. Fast det borde man kanske ha räknat ut eftersom det var precis likadant förra året… Hammarby föll dock i finalen mot Kazan. Men visade att man med all säkerhet blir att räkna med i år.
8 256 mål har gjorts på 35 matcher. Ger ett snitt på sju mål per match. Två mål jag minns bäst är Berlins lobb på Helsingfors och Pavel Ryazantsev flygande volleymål mot Broberg. Två riktigt läckra mål.
9 Till turneringens spelare valdes Olov Englund i Hammarby.
10 Kuzbass föll förvisso i sin semifinal mot Hammarby. Men var en frisk fläkt som drog fram på Göransson Arenas is. Och framförallt den storvuxne Pavel Ryazantsev. Han vann skytteligan med sina 14 mål. En riktig bandyartist som ofta gör spektakulära saker på isen.
CUPENS FELSKÄR...
Alla svåra skador på spelare. Andreas Westh blir borta förmodligen året ut. Daniel Skoog i Villa fick lämna cupen med en svår knäskada. Daniel Mossberg såg ut att ha gått en rond mot en tungviktsboxare med sitt blåöga.

Mer läsning

Annons