Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är julpynt

Röda kulor. Mer vågat, kanske blå. En och annan hemmapysslad tomte i garn och flirtkula och ett egenhändigt klippt och vikt hjärta.

Nej nej nej. Inte nu längre. Det var länge sen julgranen pyntades med julkulor bara.

Borta är den tid då juldekorationer antingen var förknippade med heliga ting (typ Jesusbarn och änglar) eller en trind farbror i röda kläder med stort skägg.

Nu kan i princip vad som helst gälla för julpynt, bara man plockar fram det i adventstid. Som till exempel den guldglittriga svanen, metallekorren eller den vita fågeln. Det är inga djur som man tidigare har förknippat med julen (en ekorre har man kanske sett i Snövit-klippet i Kalle Ankas jul, men därifrån till att hänga en i granen är steget ändå en bit). Det finnns små tekannor, elefanter, krusidulliga tavelramar... Allt som man kan fästa ett litet snöre på platsar numera i granen.

Det öppnar ju för oändliga möjligheter.

Man kan börja samla saker redan på sommaren, pynt som inte platsar i midsommarstången (som fortfarande är en traditionell historia med blommor och björkris) kan sparas till granen i stället. Har man ont om pengar så är det ju busenkelt att tillverka precis vad som helst av ett snöre och lite papper och hänga upp. Årets alla födelsedagspaketsnören platsar finfint i en modern gran, krullade eller raka.

Finaste granen i stan har inte längre en endaste röd kula.