Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt dyrare att köpa bostad

Bostadsmarknaden i länet är stekhet – i dag kan man få betala nästan 30 procent mer för en bostadsrätt än i fjol.
– Man får fightas, det är inte så enkelt som förut, säger Fanny Arvendal som nyligen köpt lägenhet.

Det blir allt dyrare att köpa en bostad i länet. Bostadsbristen har trissat upp priserna på både bostadsrätter och villor till rekordnivåer. Den allra största prisökningen står bostadsrätterna för – och det är framför allt de mindre lägenheterna som blivit prisraketer.

I länet som helhet har kostnaden för en bostadsrätt ökat med 29 procent – medan villorna ökat med 14 procent, enligt maklarstatistik.se. Bara Gotlands län har haft en aggressivare prisutveckling.

– Jag tror att ränteläget spelar stor roll. Just nu är det nästan gratis att låna pengar. Det gör att många väljer att köpa i stället för att hyra, säger Jonas Östblom, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

I länet sticker Gävle ut. Här har priset för en bostadsrätt ökat med 25 procent sedan i fjol. Samtidigt har priset för en villa ökat med 19 procent. På andra plats ligger Sandviken med en ökning på nio, respektive sex procent.

Något som också kan spela in på den ökade efterfrågan på bostadsrätter är att det blivit svårare att få en hyresrätt.

– Det är inte lika enkelt att få tag på en bostadsrätt som för 10-15 år sedan. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har nog aldrig haft en lägre vakansgrad än nu. Det gör att många köper i stället, säger Jonas Östblom.

Någon som vet hur marknaden ser ut för köpare är Fanny Arvendal, 24, från Gävle. Hon har nyligen köpt en lägenhet på Brynäs med hjälp av sina föräldrar.

– Man får fightas, det är inte så enkelt som förut, säger hon.

Hon berättar att det händer att bostäder säljs redan innan visningen.

– Det är jättevanligt. Sedan har vi varit på flera privata visningar – alltså visningar innan själva visningen, säger hon.

Det händer också att folk börjar buda på bostäder redan innan visningen ens hållits.

– Ett exempel var när vi skulle gå på visning av en lägenhet på Brynäs. Dagen innan fick vi ett sms med påminnelse om att den skulle vara. I meddelandet stod det samtidigt information om att en person redan lagt ett bud på ungefär 100 000 kronor över utropspriset. Det är egentligen helt sjukt, säger hon.

Jonas Östblom säger att bostadspriserna i Gävle tidigare legat på en human nivå jämfört med jämförbara orter. Och även om den procentuella ökningen varit större i Gävle än i till exempel Stockholm, så kan en till synes mindre ökning i storstaden innebära mer i rena kronor och ören.

– Säger man att priset på lägenhet har ökat med 20 procent i Gävle, så handlar det kanske om en ökning på 100 000 kronor. I Stockholm innebär kanske en 20 procentig ökning 400 000 kronor. Därför kan man säga att priset kanske har gått upp mycket i procent, men i kronor och ören är skillnaden kanske inte så stor ändå, säger han.