Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Efter höstens stora flyktingström väntas antalet personer som väljer att gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan öka.
Nu föreslår regeringen tuffare åtgärder för att få personer som fått avslag att självmant lämna landet.
Vi har besökt asylboendet i Gysinge – där många fortfarande lever i ovisshet om de ska få stanna eller inte.

Vårsolen lyser över de gamla brukslängorna i Gysinge. Det är lugnt och stilla – och helt tyst bortsett från ropen och skratten som kommer från några barns fotbollsmatch på en gräsplätt mellan de vita husen. Nästan inga andra personer rör sig utomhus den här tisdagsförmiddagen. I stället skvallrar dova röster från öppna dörrar och fönster om att folk håller sig inomhus.

De flesta som bor här väntar på att få svar på sin asylansökan. Några som får ett negativt besked kommer sannolikt att gå under jorden för att leva ett liv som papperslösa i Sverige. Det är ett liv utan rättigheter och där skräcken för att bli deporterad ständigt lurar runt hörnet.

Under en presskonferens under måndagen meddelande inrikesminister Anders Ygeman (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) att det ska bli svårare att stanna i landet efter att man fått ett avslag på sin asylansökan.

Dagsersättning ska sluta att betalas ut och man kommer inte längre att få bo kvar på flyktingförläggningen efter ett negativt besked. Antalet platser i förvaret, där man hålls i väntan på utvisning ska utökas och fler poliser anställas. Dessutom ska hårdare tag tas mot arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft.

Men i Gysinge är det än så länge den långa väntan på besked som upptar den största delen av tankarna för de boende som vi pratar med. Förhoppningen är såklart att komma därifrån med ett uppehållstillstånd och att få börja leva sina nya liv.

Makarna Ryad Alrefaai och Rania Alrefaai är några av de enda som rör sig ute bland husen den här dagen. Med sig har de sonen Nour. De har bott i Gysinge i en vecka.

– Det är bra här, säger Rania Alrefaai.

Hon säger att det är fint och Gysingeborna hittills varit trevligare än i Karlskrona, som de kommer ifrån senast.

Ryad Alrefaais bror Mohamed Yahya Alrefaai har då bott i Gysinge desto längre.

– Jag har varit här i åtta månader, säger han.

Han är trött på att vänta och vill få ett besked så snart som möjligt. Innan han hamnade i Sverige tillbringade han fyra år i Quatar. Där var han tills han inte längre kunde få något nytt visum. Att återvända hem var för farligt. Han berättar att han inte sett sin familj på fem år och han är väldigt orolig över sin pappa som är svårt sjuk.

Precis som sin bror Ryad Alrefaai och hans fru Rania Alrefaai kommer Mohamed från Syrien.

Mohamed vill studera. Rania å sin sida är redan utbildad ingenjör inom livsmedelsteknik i sitt hemland. Hon hoppas i stället på att få börja jobba så snart som möjligt men inser att det är ett smalt yrkesområde

Eftersom de är Syrier är de i stort sett garanterade att få stanna i Sverige. Trots det berättar Mohamed att tankarna ibland går till att den långa väntan kanske varit förgäves.

När han fick reda på att han skulle få vänta ytterligare fem år för att få bli svensk medborgare blev han så nedstämd att han knappt åt något på flera dagar. Han förstår att det kan kännas tufft att lämna Sverige efter ett avslagsbeslut.

– Vissa får kanske vänta i två år – det är klart att det är svårt, säger han.

Läs även de övriga delarna i Arbetarbladets granskning:

Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Därför granskar vi det dolda samhället