Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler barn blir hemlösa

Annons

När kylan slår till är de hemlösa en grupp som drabbas extra hårt. Nya siffror från Malmö stad visar dessutom att hemlösheten i Malmö är på en rekordhög nivå. Ungefär 3300 personer är hemlösa, och 1300 av dem är barn. Under det senaste åren har hemlösheten bland barn ökat med 26 procent i Malmö.

Stadsmissionen i Kristianstad har också märkt av ett högre tryck på sin nattjour och har fått neka hemlösa hjälp i större utsträckning än tidigare.

Grupper som inte har ingått i studien är EU-migranter, papperslösa, inneboende, nyanlända med boende enligt bosättningslagen samt vuxna och barn i kommunens övergångs- och genomgångslägenheter med andrahandskontrakt. Antalet vuxna utan bostad har ökat med 12 procent på ett år. Detta innebär att runt 2000 vuxna personer inte har något hem.

En majoritet av de hemlösa i studien är inte uteliggare, ungefär 78 procent är enbart i behov av en bostad och inte några andra sociala insatser. Bostadskön till en lägenhet via kommunen är väldigt lång, de flesta får räkna med en väntetid på fyra år i Malmö.

Enligt Sydsvenskan skulle hemlösheten vara högre om Malmö stad hade använt Socialstyrelsens definition av hemlöshet, då skulle siffrorna nästan ha fördubblats. John Roslund (M), andra vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden kommenterar studiens resultat genom att säga att:

– För mig är det uppenbart att Malmö stad gör så här för att kommunens siffror hade blivit så oerhört mycket sämre om man hade använt Socialstyrelsens definition. Och då är ändå de siffror som redovisas katastrofala.

Över 10 000 personer över 50 år är hemlösa i Sverige och enligt en undersökning gjord av Socialstyrelsen var under förra året cirka 10 121 personer över 50 år hemlösa i Sverige. Det är en tredjedel av alla hemlösa i hela landet. Bland de personer som var 65 år och äldre låg siffran på 1959, vilket är cirka 300 fler än år 2011.

Enligt rapporten från förra året har mer än hälften av personerna varit i hemlöshet i minst ett år. En av tio i mer än tio år. En av anledningarna till att antalet hemlösa ökat är de höjda på kraven på bostadsmarknaden i Sverige. 

I och med kylan ber Stadsmissionen nu om hjälp för att få in varmare kläder såsom jackor och mössor. Vidare behöver dem även ryggsäckar och liggunderlag för de hemlösa.

Men för att lösa det ökade problemet med hemlöshet behöver det byggas fler bostäder, och inte vilka bostäder som helst. Det behövs fler bostäder som personer med en låg inkomst kan bo i och där kraven för att få bo där inte är allt för högt ställda. Bostadsbyggandet för denna grupp måste sätta fart, annars kommer hemlösheten enbart att öka, och fler och fler grupper i samhället kommer att drabbas.