Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler Gävlebor får ekonomisk hjälp

Gävle kommuns kostnader för försörjningsstöd har dubblerats sedan 2007. I år är prognosen 120 miljoner kronor, 25 miljoner mer än budgeterat.

– Vi ser en stadig ökning av antalet personer som söker hjälp, säger socialchefen Mats Collin.

Flera år i rad har anslagen till socialnämnden höjts för att kompensera för att fler söker försörjningsstöd, det som även kallas socialbidrag. Men budgeten har ändå överskridits, år efter år. Nära 1 400 hushåll i Gävle tar nu emot försörjningsstöd.

– Det har varit en enorm utveckling av kostnaderna de senaste åren. 2007 var det 60 miljoner och i år är prognosen på drygt 120 miljoner, säger socialchefen Mats Collin.

Han ser flera förklaringar. En svag arbetsmarknad i kombination med att människor har för lite utbildning eller inte den utbildning som krävs för de lediga jobben. Men också förändringar i andra trygg-hetssystem. Socialchefen menar att många arbetslösa, sjuka och fas 3:are kommer till socialtjänsten för att de på grund av nationella förändringar inte längre har någon ersättning från a-kassa eller försäkringskassa.

– Om utvecklingen håller i sig ger det oss merkostnader på 40 miljoner i år. Vi från kommunalt håll kan tycka att det är kostnader som staten lägger över på kommunerna, säger Mats Collin.

Men det finns också siffror som glädjer honom. Det handlar om socialtjänstens samarbete med arbetsförmedlingen och kommunens arbetsmarknadsenhet, AME.

– Vi hade som mål för 2012 att få över 100 personer med försörjningsstöd till alternativ sysselsättning i olika arbetsmarknadsåtgärder. Redan i april hade vi lyckats få ut 180 personer.

Det är ingenting som omedelbart sänker kommunens kostnader.

– Det primära är att vi får folk i mer aktiva åtgärder. Det ökar möjligheten för den enskilde att på sikt komma ut i arbete eller hitta ett område att utbilda sig inom. Det blir också många pluseffekter av att man finns i en social miljö, säger Mats Collin.