Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vill ha sitt porträtt på målarduk

Att beställa ett målat porträtt av sig själv blir allt vanligare. Men kunderna vill ha annorlunda och personliga porträtt – som Ulrica Wejåkers och Peter Mihics där de poserar i 1700-talskläder.


– Det blev en läcker inredningsdetalj, tycker Ulrica Wejåker.

Tony Warren från Ockelbo är konstnär, målar gärna landskap och natur och använder konsten för att ge utlopp för känslor och uttryck. Men det är porträtten som blivit hans levebröd. Unga, gamla och barnfamiljer – allt fler vänder sig till honom för att få ett porträtt.

Nyligen uppmärksammades han av Svt:s kulturprogram ”Sverige!”. Programmet filmade honom när han var i Borås för att göra ett porträtt av en lokal profil i staden och på söndag sänds inslaget.

– Det kommer att handla om mitt porträttmåleri och allt runtomkring det, det ska bli roligt att se hur det blir, tycker han.

Hans senaste avslutade porträtt är av ett Gävlepar, Ulrica Wejåker och Peter Mihic. Och kanske inte direkt som deras vänner är vana att se dem – de är klädda i 1700-talskläder och ser ut som ett riktigt adelspar.

– Från början var vi ute efter ”riktiga” 1700-talsporträtt men det var otroligt svårt att få tag i. Alla porträtt hänger på herrgårdar och liknande och går inte alls att köpa, berättar Ulrica.

Eftersom de bor i ett gammalt hus ville de ha ”gamla” tavlor på väggarna, lösningen blev att anlita Tony Warren och nu har de hängt upp 1700-talsvarianterna av sig själva i sitt hus.

– Det blev en otroligt läcker inredningsdetalj och det var precis vad vi var ute efter.

Just 1700-talskläder är annorlunda men de flesta vill göra väldigt personliga bilder, berättar Tony Warren.

– Alla vill ha något mer än bara ett porträtt. Det kan vara en sinnesstämning, eller att de ska sitta i en speciell miljö. Samtidigt vill jag ha min egen stil, annars blir jag ju en illustratör, inte en konstnär.

Han konstaterar att det inte längre bara är de allra rikaste som låter avporträttera sig.

– Det är lite som med mobiltelefonen. I början kallades den ju för yuppienalle eftersom det bara var yuppies och rika som hade den, nu har alla en mobiltelefon. Samma sak är det med porträtten. Nu tar folk sig råd att bli avporträtterade. Men det kostar ju fortfarande en del, det är främst de som har lite mer pengar som gör det.