Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt flyter?

Delar av oppositionen reste till Luleå, en annan till norra Irak. Från Luleå krav på investeringar i ny miljöteknik, finansierade av Vattenfalls väldiga vinster. Inga motsvarande krav har ännu hörts från Irak, men kanske Lars Ohly, när han återvänt, bjuds in till nedtecknandet av tankar som förvandlar ett lite löst resonemang till tydliga krav i riksdagen.

Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand är övertygade om att ny, miljövänlig teknik och satsning på svensk vindkraft kan ge många nya jobb. En rimlig tolkning av vad framtidens krav och teknik kan generera i sysselsättning och energisparande. Det som satsas i dag faller ut om några år, så det är lite bråttom, förklarade de tre.

Och det är därför, i väntan på de dystra tider och ekonomiska kriser som lägger varje ekonomisk planering, utom Anders Borgs budget, i ruiner som tiden nu är den rätta för satsningar och investeringar som drar upp ekonomin ur underjordens mörker.

Så resonerar all världens finansiella tänkare, utom Anders Borg. Han nöjer sig tills vidare med att införa steg tre i jobbskatteavdraget.

Det som gällde i augusti gäller därför också i januari. Det är Borgs ekonomiska teori i sammandrag.

Ledarna för G20, världens största ekonomier, har en annan syn på saken. Rekommendationer sändes ut från helgens möte i Washington: Investera och stimulera er ur krisen. Inga begränsande utgiftstak, inga krav på budget i balans, inte så mycket om statsskulden. Vägen mot tillfrisknande kräver satsningar, inte fler begränsningar. De har kanske lyssnat på Lars Ohly.

Men inget imponerar på Borg, han står fastsurrad vid masten när hela havet stormar, skutan går på grund och tågvirket faller ner i huvudet på honom. När vraket dalar mot botten hörs hans sammanbitna stämma: Socialdemokratin är ekonomiskt lättsinnig! De röd-gröna tänker skattechocka! Budgeten ligger fast!

Visserligen hade han rätt, i princip. Men principerna kan behöva justeras i takt med den ekonomiska forskningens nya tag.

Kanske han också lyssnar på folkpartiets entusiastiske riksdagsman från Hofors, Hans Backman. I går krävde Backman en a-kassa det går att leva på, den bör ligga ungefär vid 80 procent av lönen för 80 procent av löntagarna. Det skulle skänka trygghet och andrum åt familjer som annars riskerar att tvingas gå från hus och hem.

Det var ju aldrig meningen med den borgerliga arbetsmarknadspolitik Backman intill sista kommatecknet försvarat i några hundra insändare och debattartiklar.