Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt inkluderat – himmel och helvete

/
  • POPULÄRT HOS barnfamiljer. Det är vilsamt och bekvämt med all-inclusivesemestrar samtidigt som man vet vilka kostnader man har. Men det finns kritik mot att lokalbefolkningen tappar inkomster.
  • ALLT SAMLAT.  Liten del av poolområdet på Blue Star Bodrum Club Imperial.
  • FÖRTJUSTA BARN. Populära giraffen Lollo kramar och hälsar på barnen nästan varje dag.
  • TOPPEN. Cristina Nilsson med dottern Alicia, två år, stortrivs i barnpoolen.
  • Maximal avkoppling. Bekvämlighet är ledordet för all-inclusive.
  • KAN SJÄLV. Barnen har sin egen middagsbuffé.

Är det frihet eller trist att äta alla buffémiddagar på samma hotell? Vi har provat och samlat röster om all-inclusivetrenden som är stark bland svenska barnfamiljer.

Annons

Jag, fru, son på åtta månader, treårig dotter, mormor och morfar har valt att resa på en så kallad all-inclusive tillsammans till Makrigialos på Kreta. Från terrassen har vi en ljuvlig utsikt över långgrunda, barnvänliga stränder med mjuk sand. Det är vindstilla, 28 grader i vattnet och bättre bad än på de flesta platser jag provat.

Hotellet tar emot över 1 000 gäster. Första middagen består av solmogna tomater från trakten, grekisk yoghurt, smaskig lasagne och skivad stek i sås. Barnen kan välja från en egen buffé med köttbullar och spaghetti och till efterrätt så mycket glass, chokladsås och strössel man bara orkar. Måltiderna i bufférestaurangen smakar utmärkt, men det är förvånansvärt få grekiska rätter, och miljön är slamrig med mycket spring.

Min dotter är färdig med glassen och vill tillbaka till vattenleken. Tvååriga Alicia från Färingsö i Mälaren leker med sin mamma Cristina Nilsson i poolen för de minsta:

– Mina föräldrar ville bjuda oss på all-inclusive, men vi har längtat efter att lämna hotellet och gå till någon lokal taverna i stället, säger Cristina Nilsson.

Varje dag får snabbt likartade rutiner och det är onekligen bekvämt och avkopplande, speciellt de stunder morföräldrarna hjälper till som barnvakt. Jag längtar också ut ur ”turistreservatet” efter några dagar, och ger mig ut med bil i trakten för att ta del av natur och kulturhistoria.

Men barnen är förtjusta nästan hela tiden på hotellet. Bad, besök av kramande giraffen Lollo och björnen Bernie, barnklubb och så sött minidisko med treåringen på kvällarna.

Redan tredje dagen börjar vi att hälsa på andra barnfamiljer i frukostbaren:

– Detta är en resort att rekommendera, men all-inclusive är inte så bra. Man tröttnar på maten efter ett tag och äter lätt alldeles för mycket. I går hoppade vi över middagen, säger Jörgen Gustafsson från Huddinge.

Många här provar all-inclusive för första gången men tycker, redan efter några dagar, att det blir lite tradigt med samma bufféspring vid varje måltid.

Den vanligaste kritiken mot all-inclusive är att stora reseföretag äger hotell som placeras isolerat och inte bidrar till den lokala ekonomin, utan i stället för ut stora mängder pengar ut länderna. Sociologen Jenny Eriksson som är specialiserad på mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet säger att få reseföretag vill intervjuas och tala öppet om detta.

– Men all-inclusiveresorter, som knappt alls bidrar till den lokala ekonomin på orten, kan ändå vara miljö- och rekomärkta, säger hon.

Vings informationschef Magdalena Öhrn försvarar fenomenet, som får respons från många nöjda gäster:

– Vi försöker påverka hotellen att köpa in matvaror och anställa personal från lokalsamhällena. På vårt nya Sunwing i Makadi beach i Egypten har vi många restauranger att välja mellan. Då blir all-inclusive ett mer attraktivt alternativ, menar hon.

Andreas Strömberg / TT Spektra

Vad är all-inclusive?

l All-inclusive är ett begrepp för att ”allt” ingår i resans pris, vilket ska underlätta för att hålla koll på semesterns totalpris och förenkla för främst barnfamiljer som inte vill leta upp restauranger och kiosker.

Prisexempel

l Två vuxna med barn på 3 och 6 år en vecka med all-inclusive i juli: Vings Sunwing Makrigialos 34 380 kronor, Fritidsresors Hotell Atlantica Aegean Blue på Rhodos 31 246 kronor. Har man inte

all-inclusive blir dessa resor cirka 4 000–6 000 kronor billigare. Även arrangörer som Apollo, Solresor, Club-Med och kryssningsbolagen har olika typer av all-inclusive, se respektives webbsida.

Tips

l Kolla först vad som ingår. Kritik har framförts mot att all-inclusive inte alltid innehåller ”allt”. I vissa erbjudanden ingår till exempel fri läsk och glass till barnen och obegränsat med alkohol för vuxna, ibland ingår det inte.

Först

l Franska Club Méditerranée startade sin första semesteranläggning 1950 i Alcudia på Mallorca. Allt skulle ingå i priset och så uppfanns begreppet all-inclusive.

Gästerna skulle få sportaktiviteter, semesterupplevelser och vila på alla ”Club Med”. Vill man ha lyxkänsla är deras Opio en Provence en fin resort i bergen norr om Cannes.

Gourmetmat, goda drinkar i olika barer, barnkubbar och passning av 4–11 åringar. Prisex: 34 000 kronor för 2 vuxna och 2 barn en vecka i juli 2011, se www.clubmedsverige.se

Störst

l Fritidsresors olika jättelika Blue Star-hotell har rika utbud av aktiviteter och underhållning. Blue Star Bodrum Club Imperial i turkiska Turgutreis ligger i lugna omgivningar vid en egen strand. Poolområdet är gigantiskt med allt från motionssim, lekområden, lugnare avdelningar och vattenrutschkana från en borg. Prisex: 23 886 kronor för 2 vuxna och 2 barn en vecka i juli 2011.

Bäst

l Är det god mat och vacker natur man är ute efter är Nettuno Tropea i Syditalien ett utmärkt val. Resorten har vid havsutsikt och gångavstånd till trivsamma byn Tropea. Vinbaren serverar ljuvliga viner och ostar och smaskig italiensk plockmat som skinka, prosciutto. I hotellets strandrestaurang avnjuts stenugnsbakad pizza och förföriska italienska pastarätter. Prisex: 32 350 kronor för 2 vuxna och 2 barn en vecka i juli 2011 med Solresor.

Mer läsning

Annons