Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på de arbetslösa

/

All fokus riktas på de arbetslösa i regeringens vårproposition.
För hushållen, villaägarna och pensionärerna finns inget att hämta.

Annons

Å andra sidan kan inga nyheter tolkas som goda nyheter i denna den djupaste ekonomiska krisen i mannaminne; förslag om att förstärka statens budget genom skattehöjningar eller bidragsminskningar saknas.
– Under krisen på 90-talet såg vi A4-ark efter A4-ark fyllda med åtgärder som påverkade hushållen direkt negativt. Det har vi inte sett – än, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.


När finansminister Anders Borg (M) presenterade vårproppen i riksdagen började han med att hur beskriva hur allvarligt det ekonomiska läget är. Skulle krisen förvärras utesluter han inte skattehöjningar för att rädda statens finanser.
– Jag känner fortfarande oro och kan inte säga att vi är i slutskedet, att botten är nådd.Enligt Anders Borg är utrymmet för reformer i höstens budget för 2010 ”mycket begränsat”. Det finns bara 15 miljarder kronor att laborera med, pengar som i första hand ska gå till arbetslöshetsförsäkringen. Utrymme för Kunskapslyft och långa traditionella arbetsmarknadsutbildningar finns inte. Ändå sade han att regeringen för den mest aktiva arbetsmarknadspolitiken i EU.


Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesman (S), nappade direkt:
– Du har inte agerat ansvarsfullt. Du ärvde överskott men satte sprätt på pengarna och lånar nu 180 miljarder kronor. Du trängde ut 500 000 personer ur arbetslöshetsförsäkringen strax innan den värsta lågkonjunkturen.


S vill satsa mer på åtgärder som sätter fart på efterfrågan och bland annat ge kommunerna mångmiljardtillskott redan i år.
– Ni kör sedelpressarna så att valsarna går röda. Det går inte ihop med en ansvarsfull ekonomisk politik, replikerade Anders Borg.Utifrån ett helt annat perspektiv utnämnde Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, Anders Borg till den bästa finansminister som S någonsin har haft.
Varför? Jo, regeringen har fallit in i socialdemokratiskt bidragstänkande och inte satsat offensivt på att tidigarelägga investeringar, anser Stefan Fölster.


Också Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén saknade nya åtgärder i vårproppen.
– KI tycker som tidigare att Sverige behöver mer efterfrågestimulans.
Och LO-basen Wanja Lundby-Wedin efterlyste betydligt mer pengar till utbildning.Hårdast kritiseras regeringen för att arbetsmarknadspolitiken är på tok för passiv. TCO:s Sture Nordh sammanfattar ganska bra vad oppositionen och vissa delar av den fackliga rörelsen anser om satsningarna på jobbåtgärder:
”Regeringen slösar pengar på att lära arbetslösa skriva CV och gå på jobbsökarkurser när de lediga jobben är färre än någonsin.”


Men arbetsmarknadsforskaren Anders Forslund avfärdar en kraftig ökning av exempelvis platser i arbetsmarknadsutbildning. Erfarenheten från 90-talskrisen, då sådana utbildningar expanderade rejält, förskräcker.
– Alla utvärderingar vi har säger att detta inte var bra, säger han och poängterar att arbetsmarknadsutbildning är mycket dyrare än alla andra alternativ.

Mer läsning

Annons