Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt närmare grönt ljus för "Blinken" – politikerna för rondellfyren

Medborgarförslaget om att vägfyren "Blinken" åter ska stoltsera i en rondell i Hofors rosas bland kommunpolitikerna – trots att förvaltningen är emot förslaget.
– Vi tycker att det är ett sånt stort engagemang från medborgarna och därför vill vi lyssna på dem, säger Marie-Louise Dangardt (S).

Förslaget innebär att kommunen ska utreda och kostnadsberäkna om det är möjligt att återinstallera "Blinken", som stod i korsningen Torsåkersvägen-Faluvägen fram till 1955.

Ännu är ingenting klart men kommunstyrelsens arbetsutskott har enhälligt beslutat att yrka på bifall, trots att tjänstemännen tyckte annat.

"Byggservicekontoret ser hellre att det uppförs en utsmyckning i cirkulationsplatsen som är unik för orten ... En utsmyckning i cirkulationsplatsen som visar att Hofors kommun är en kommun som har en ledarroll i regionens utveckling. En kommun som inte följer efter andra in i framtiden och bör heller inte falla tillbaka på en kopia av en serietillverkad blinkfyr från mellankrigstiden", skriver tjänstemannen som behandlat medborgarförslaget.

Hans-Åke Munther, som ligger bakom förslaget, är nöjd över responsen från politikerna:

– Det är verkligen glädjande, och det visar tydligt på att våra politiker är lyhörda för vad folk tycker och att de vill hjälpa till, till skillnad mot vad många kanske anser på Bruket, skriver han i ett mejl till Arbetarbladet.

– Det bör även tilläggas att det kommer att finnas fler rondeller som tillkommer i samband med E16 ombyggnad och där kommer det säkert att finnas utrymme för den inriktning som tjänstemännen önskar, fortsätter Hans-Åke Munther.

Sen om "Blinken" kan få bli rondellutsmyckning i dagens förhållanden återstår att se.

– Det är Trafikverket som har sista ordet om det här. De tittar på om det är trafiksäkert, det är något som inte politiken kan bedöma, säger Marie-Louise Dangardt.

– Tittar man på rondeller i Sverige så kan de se väldigt olika ut. Men den här varken skymmer eller skämmer i trafiken.

Marie-Louise Dangardt är medveten att även om engagemanget är stort så är det inte alla som är för att "Blinken" ska uppföras igen.

– Det finns absolut båda sidor på det. Den är ju tänkt att var i en centralpunkt där väldigt mycket trafik åker igenom. "Där ska inte den stå", har många sagt. Man får betrakta det som ett konstverk. De brukar beröra på något sätt och det gör "Blinken".

"Riktigt roligt att vi lokalpolitiker kan enas i frågor som har ett stort symboliskt värde för kommunens invånare", skriver politikern Peter Hillblom (Hoforspartiet), som medverkat i beslutet, på Hoforsbloggen.

LÄS MER: Borta i 60 år - nu vill Hoforsbor ha tillbaka "Blinken"