Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt sämre företagsklimat i Gästrikland

(Uppdaterad kl. 18.38) Kommunerna i Gästrikland rasar på Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landet. Bara Ockelbo fortsätter att sticka ut med en placering på topp hundra.

Att Gästrikekommunerna återfinns långt ner på Svenskt Näringslivs lista är inget nytt.
Men i år rasar alla fyra ytterligare en bit på rankningen. 

Vad som är orsaken till tappet är svårt att sätta fingret på. Rankningen består av tre delar - statistik, enkäter till företagen och företagarnas bedömningar av företagsklimatet.
Gemensamt för alla fyra kommunerna är att de får betydligt sämre omdöme gällande kommunens service till företagen. Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström (S) är förvånad över det.

- Jag har ingen aning om orsaken till det. Men det bygger ju på ett tyckande, sen om det faktiskt är så att man har varit i kontakt med kommunen det vet inte jag, säger han.
Sandviken är också den kommunen i Gästrikland som tappar mest på rankningen med 58 placeringar. Enligt Kärnström ska kommunen jobba vidare för att stärka kontakten med företagen.

Hur stor betydelse har en sådan här rankning?
- Alla sådana här rankningar har relevanta frågor. Sen företräder de alltid ett särintresse, och därför ska man ta dem med en nypa salt. Därför är det bra att även SKL börjat göra den här typen av rankningar.

Även Ockelbo tappar flera placeringar - men är fortfarande i särklass bäst i Gästrikland på företagsklimat enligt rankningen.

- Vi har jobbat mycket med kontakterna mellan företagen och kommunen. Så fort ett nytt företag etablerar sig i kommunen så släpper vi för stunden lite av det vi gör i övrigt, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S), men har ingen förklaring till varför kommunen tappar 38 placeringar jämfört med förra året.

Arbetarbladet lyckades inte nå Gävles kommunalråd Carina Blank (S) på tisdagen, men i ett pressmeddelande säger Blank att hon vill samarbeta med Svenskt Näringsliv och företagen för att förbättra företagsklimatet i Gävle.