Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alltid i opposition

Varför i hela friden ska arbetarrörelsen demonstrera? Vi har ju en rödgrön regering. Att demonstrera nu är väl att demonstrera mot sig själva? Så brukar det låta inför 1 maj. Från den som ingenting förstår.

Att ta sig ut i den kyla och rusk, som 1 maj alltför ofta innebär, för att tillsammans med andra gå i ett tåg för en gemensam idé om solidaritet och jämlikhet är något stort. Ett val man gör. Ett ställningstagande.

När Socialdemokraternas ex-partiledare Mona Sahlin höll sitt 1 majtal på Slottstorget i Gävle var det just med den utgångspunkten. Att arbetarrörelsen alltid är i opposition, även när socialdemokratin sitter vid makten. Socialdemokraterna måste alltid vara i opposition mot orättvisor, rasism och egoism. Det är en pågående kamp som inte går att ta time-out från.

Den socialdemokrati som slappnar av och lutar sig tillbaka vid makten kommer inte sitta kvar länge. Det krävs en skarp politisk opposition, men även en skarp intern opposition för att forma en politik som leder framåt. Det LO som går i takt med partiet gynnar inte medlemmarna. Fackföreningsrörelsen måste gå före, sätta press och driva frågor som gör samhället bättre. Att LO denna 1 maj går ut och kräver betydligt större satsningar än vad regeringen föreslår i investeringar till vägar, järnvägar och bostäder är därför utmärkt. LO har uppdraget att vara piskan. Partiet att försiktigt och eftertänksamt gå framåt. Det lyckas inte alltid. Alldeles för ofta går partiet tvärtom bakåt.

Mona Sahlin talade i ett kallt och ruggigt Gävle, budskapet var varmare och kan kokas ned till begreppet solidaritet. Solidaritet med partivänner, även de som inte riktigt tycker som just du, solidaritet med människor som förlorat jobbet, eller som inte ens kommit in på arbetsmarknaden. Solidaritet med människor som kommer till Sverige. Solidaritet med människor som flyr. Solidaritet med människor som kämpar för rätten att älska vem de vill.

Vi har en rödgrön regering. En socialdemokratisk statsminister. Ett rödgrönt styre i Gävle. Det gör det inte mindre viktigt att vi demonstrerar. Arbetarrörelsen måste alltid vara i opposition.