Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almas hemliga kompis heter Saga

Fyraåriga Alma Åkerlund har en busig kompis som bara hon kan se.


Almas låtsaskompis Saga kan hoppa jättehögt, hon tar Almas plats i bilen och vill köpa konstiga saker i affären.

Annons

Alma Åkerlund har haft en osynlig kompis sedan hon var två år. Saga sover och tittar på tv under Almas säng och hon är alltid redo för lek.

– Ingen annan kan se henne, bara jag kan se Saga. Ibland sätter sig min lillasyster på henne då blir Saga platt, säger Alma och slår ihop händerna för att visa hur platt Saga blir.

Saga är stark också. Hon kan äta en morot och lyfta Ebba, samtidigt, förklarar Alma.

– Saga ser ut som jag. Vi har likadana kläder, oftast lila. Hon har ljust hår med lite mörkt på sidorna och hon är alltid barfota.

Oftast är Saga lika stor som Alma men hon kan ändra storlek. Ibland är hon pytteliten och får plats i Almas hand. Alma beskriver Saga med sådan inlevelse att hon nästan känns verklig.

– Bajskorv säger hon ibland.

Alma börjar fnissa men berättar sedan att Saga också brukar fråga om de ska leka.

– Hon vill alltid leka med mig.

Alma sprudlar av fantasi. Hon beskriver, berättar och förklarar. Ingenting verkar krångligt för Alma. Det gäller att hänga med när hon hittar nya infallsvinklar i leken.

Almas föräldrar har aldrig varit oroade för Almas osynliga kompis.

– Saga får vara med. Vi vet inte riktigt vad det är Alma ser men leken är åtminstone verklig för henne så vi låter henne hållas, säger mamma Jenny Lundberg.

De ser det inte heller som ett tecken på att hon är ensam.

– Hon saknar inte kompisar. Ibland är Saga med när Alma leker med sina riktiga kompisar, säger pappa Kjella Åkerlund.

När Saga blir för busig säger de till Alma att hon måste säga åt Saga att sluta.

Saga får till exempel inte följa med till affären för hon vill köpa allt möjligt från toaborstar till flingor. Och hon får inte åka med i bilen, för hon ska alltid sitta i Almas bilstol och då finns det ingen plats för Alma.

– Ett tag var det hela tiden. Vi var lite trötta på Saga, hon tog plats och sinkade oss eftersom Saga hela tiden skulle göra olika saker.

Men vem är då Saga? Jenny tror att det kan vara en flicka som gick på samma dagis som Alma. När hon slutade började hon dyka upp i Almas fantasi i stället.

De upplever det inte som att Saga säger åt Alma att göra bu