Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almedalen på gott och ont

Annons

Genom åren har betydelsen av Almedalen diskuterats. I den politiska sommarstiltjen är den ett välkommet avbrott. Debatten hettar till om än under ett fåtal dagar.

Då och då sker också utspel som haft betydelse för svensk inrikespolitik. Årets upplaga hamnade någonstans mitt emellan.

Alla partiledare fanns på plats, vilket brukar vara ovanligt ett mellanvalsår. Man behöver bara påminna sig om att statsminister Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson inte dök upp i Almedalen 2007, men nu fanns båda med och de ska tydligen också komma 2009.

Valåret 2010 lär ingen heller missa.

Den sedvanliga allianssamlingen blev dock bara en gäspning. De borgerliga sympatisörer som hade förväntat sig någon form av utspel eller nytändning måste ha blivit grymt besvikna. De fyras framträdande blev en antiklimax. Med en inflation på 4,3 procent och en lågkonjunktur på väg så hade man förväntat sig mer än att det stora utspelet var att de fyras gäng vill utreda Konkurrensverket. Tablå!

Däremot fortsatte Fredrik Reinfeldt med sin skattesänkarpolitik. Nu ska skatten för dem som jobbar sänkas med 15 miljarder nästa år. För en barnsköterska med omkring 19 000 i månadslön lär det kanske bli omkring 200 kronor i månaden. Pengar som redan är uppätna av inflationen sämre sjukförsäkring och a-kassa.

De som tjänar mest på skattesänkningen är de som har en inkomst på 35 000 kronor i månaden och däröver. Den nya välfärden.

Ska man fortsätta göra ett snabbokslut över årets politikervecka i Visby är det några saker som stack ut mer än andra. Mona Sahlin börjar bli varm i kläderna som socialdemokratisk partiledare och kom nu med flera svar på frågeställningar om partiets politik som kommer att få bäring till valet 2010.

Mona Sahlin presenterade ett bra traditionellt linjetal var vad vi fick höra. För socialdemokraterna gäller det att fortsatt formera den nya politiken. Vilka blir de tydliga alternativen till högeralliansens systemskiftespolitik? Förhoppningsvis ger de många rådslagen, och partikongressen 2009, de tydliga svar som många efterlyser.

Däremot syns det allt tydligare att socialdemokraterna och miljöpartiet närmar sig allt mer och kanske blir ett alternativ till högeralliansen vid nästa val. Samtidigt som Lars Ohly blivit allt mer tveksam att gå in i en vänsterallians.

Alliansregeringen har haft regeringsmakten i snart två år, men redan finns sprickor i fasaden. Nu kan det förstås vara så att de fyra borgerliga partiledarna, som bildar basen i alliansregeringen, har fullt upp med att regera. De kanske redan är för ansträngda efter de många impopulära beslut som regeringen hittills genomfört för att kunna le riktigt hjärtligt tillsammans igen.

Ytterligare en sak som kan noteras från Visbys horisont är att det aldrig förr varit så många seminarier som under denna Almedalsvecka.

Nära 700 stycken. Som handlat om allt från FRA, ekonomi till idrott.

Organisations- och politiker-Sverige har tillsammans med några hundratal journalister haft sin stora firmafest. Mycket har sagts.

Mycket har diskuterats. Som kommer att påverka den politiska utvecklingen, det mesta kommer att försvinna på hälleberget och i glömska.

De senaste åren har politiken fått maka sig lite grann i Visby.

När sommargotlänningen OIof Palme inledde sina Almedalstal i slutet på 1960-talet var han ensam. Snart ville alla partiledare vara med.

Almedalen gör att debatten hettar till även under ett mellanvalsår.

Det är inte fel.

Mer läsning

Annons