Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hector tog VM-brons – utan att åka

/

Två VM-medaljer, utan ett enda åk.
Sara Hector fick en lagmedalj för andra gången i alpinkarriären – båda gånger som reserv i det svenska laget. Först var det ett VM-brons i Garmisch-Partenkirchen 2011, nu ett till i Vail.

Annons

– Om man får lite andra medaljer när man åkt själv kanske de kommer att kännas lite mer, säger 22-åringen med ett stort skratt.

– Man vet ju aldrig. Det kan ju hända något, så det är bra att vi reserver är redo.

Nu hoppas landslaget att Sveriges fjärde raka lagmedalj ska ge ringar på vattnet för resten av alpin-VM.

– Det betyder väldigt mycket, säger Maria Pietilä Holmner.

En sur förlust mot Kanada i semifinalen vändes snabbt till bronsjubel för det svenska laget, som bestod av Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer. Sverige slog Schweiz med 3–1 och säkrade fjärde raka lagmedaljen efter silver 2007, brons 2011 och silver 2013.

Men glädjen dämpades något av den knappa finalmissen.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag tycker att vi var värda att åka final, säger Pietilä Holmner.

– Vi hade marginalerna på fel sida mot Kanada, plus att jag själv gjorde en riktigt klantig start. Men ska man vinna måste man vara lite på gränsen och jag kanske var lite för mycket på gränsen. Eller för stark i armarna.

Närmast väntar nu damernas storslalom på torsdag. Parallelltävlingen gav, förutom medalj, en hel del positiva besked för de svenska teknikåkarna inför de individuella grenarna.

– Det gick skitbra, det var lätt att köra, det var kul att vara ute att dunka på, säger Mattias Hargin, som såg starkast ut av svenskarna.

– Hela laget körde bra, sedan hade vi lite otur. Jag tycker att vi borde ha varit i final, men vi ska vara nöjda med brons, det är så tajt.

I stället var det Kanada som fick tampas med Österrike i finalen. Men österrikarna, anförda av Marcel Hirscher, var för starka och försvarade sitt guld från senaste VM.

– Jag stod och drömde om en duell mot Hirscher i finalen, det hade varit kul att plocka ner honom, säger Hargin.

– Det var bra att öppna med medalj. Men vi får se hur mycket det betyder. Jag har sagt att jag vill ha två medaljer här, nu är det i alla fall möjligt.

Lagtävlingen har bytt format några gånger sedan den infördes 2005. Men tävlingens status har stadigt gått uppåt. Till skillnad från vissa tidigare upplagor hade också nästan samtliga lag sina allra bästa åkare på plats.

– I början tog inte så många det här på allvar, men nu kör alla med sina bästa lag. Det är en kul tävlingsform, säger André Myhrer.

– Titta på längd, de har sina lagtävlingar och de medaljerna känns ju som att de räknas. Så det tycker jag att den här är värd också, absolut.

Kanske kan lagbronset göra att lite av pressen på den svenska truppen minskar. Inte minst med tanke på att OS i Sotji blev medaljlöst var det en viktig framgång, enligt alpine chefen Ville Bylin.

– Lagframgångar är positiva för hela Sverige, jag tror absolut att det gynnar oss för framtida grenar, säger han.

– Vi hade bra resultat inför OS och har haft bra nu. Det är klart man alltid siktar högre, men medalj är medalj.

Mer läsning

Annons