Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidtur på midsommarafton

/
  • Midsommaraftonen inledde Amanda Westblad i Idre med skidåkning på Nipfjället, på eftermiddagen väntade jobb på golfbanan.
  • Elin Carlsson Mångs testade ett annorlunda midsommarfirande med skidåkning på Nipfjället.
  • Ingen lift, utan det är bara att klättra för Amanda Westblad.   .
  • En lång utförsåkning är belöningen när man nått toppen på Nipfjället.
  • Elin Carlsson Mångs på Nipfjället med Städjan i bakgrunden.

Våren är seg och sommaren dröjer, men på midsommaraftonens morgon sken solen över Idre. Några blommor fanns inte att plocka så istället blev det skidåkning på Nipfjället för Elin Carlsson Mångs och Amanda Westblad.

Annons

Snöfälten är ovanligt stora och på 1000 meters höjd ligger massor av snö kvar på fjällen i norra Dalarna, även om de sista snöfälten på Städjan nu snabbt börjat krympa. På Nipfjället, strax intill ligger dock snön kvar både på nord och ostsidan av fjället.

Vindpackad meterdjup ligger snön kvar och bara väntar på skidåkare och när värmen kommer även renarna.

Det är dock lite av en utmaning att få njuta av sommarskidåkningen på Nipfjället. Först en promenad med skidor och pjäxor runt fjället. Sedan finns det ingen skidlift, utan det är bara att klättra. Belöningen väntar när man passerar det översta krönet och kommer ut på den mjuka hed som möter och den storslagna utsikten mot Långfjällen och de norska fjällen, fjäll som ännu är snötäckta.

Det är en helt okej skidåkning som sedan väntar med en bra bit över 100 meters fallhöjd, antingen man väljer fjällets nord eller ostsida.

Varken Elin eller Amanda hade tidigare prövat sommarskidåkningen på Nipfjället.

– Det här var ett härligt sätt at fira midsommar, konstaterade Elin.

– Betydligt mycket mer snö än jag anade, säger Amanda, som hade lite bråttom hem. Jobbet på golfbanan väntade och en midsommarafton med skidåkning och golf är en lite udda kombination.

Mer läsning