Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby fortsatt rött

(Uppdaterad 12.38) S och v får fortsätta styra i Älvkarleby.

Däremot åkte kristdemokraterna ur kommunfullmäktige.

– Det är inte mycket att göra åt. Det är väljarna som har valt, säger Ulla Westerlind (KD).

Annons

När hälften av rösterna var räknade till kommunvalet såg det ut som om både S och V skulle tappa varsitt mandat och bli tvungna att söka samarbete med flera partier. När räkningen var avslutade visade det sig att socialdemokraterna och vänster lyckades behålla sina 14 respektive två mandat - trots att de tappade röster.

– Med facit i hand hur det blev i riksnivå så får vi vara glada att vi får fortsatt förtroende av kommuninvånarna, sa Inga-Lil Tegelberg (S) som blir nytt kommunalråd efter årsskiftet.
Valets stora vinnare blev moderaterna och centern som lyckades ta ytterligare ett mandat och har nu fem, respektive två mandat i fullmäktige. Sverigedemokraterna (SD) gick starkt framåt - men lyckades inte få ett tredje mandat.

Kommunens väl och miljöpartiet gick också fram och bibehåller sina mandat.
Kristdemokraterna och folkpartiet var valets stora förlorare. Folkpartiet backade och förlorade ett mandat. Kristdemokraterna tappade sitt enda mandat i fullmäktige.

Ulla Westerlind, gruppledare för KD lägger nu av med politiken efter nederlaget. Hon har suttit 12 år i kommunfullmäktige i Älvkarleby.
Att valet gick så dåligt tror Westerlind till stor del beror på att hon inte har varit ute och träffat folk som de andra partierna.
– Jag har varit sjuk och har inte kunnat det, säger Westerlind.

Även Ann-Cathrin Larsson, gruppledare för folkpartiet, ifrågasätter sin roll efter ännu ett dåligt val. Efter de två senaste valen har FP gått från att ha tre mandat till ett i kommunfullmäktige.
– Jag är grymt besviken. Jag måste fråga mina kamrater om jag ska lämna över till någon. Det är dags att fundera på om det är politiken eller personfråga, säger Ann-Cathrin Larsson som dock är otroligt glad att SD inte lyckades ta ett mandat till.

Mer läsning

Annons