Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvkarleby i topp gällande öppenhet mot medborgare – så skötte sig övriga kommuner

Enligt en undersökning som visar på hur öppen och duktig landets kommuner är när det kommer till att lämna ut allmänna handlingar hamnar Älvkarleby långt upp. Ockelbo däremot hamnar längst ner av Gästrikekommunerna.

Projektet Undervaka startade med anledning av en undersökning från Stockholms universitet från våren 2016.

Undersökningen visade att landets kommuner och myndigheter hade en del att jobba på när det handlar om Offentlighetsprincipen och enskilda medborgares rätt att ta del av allmänna handlingar.

Nu har Undervaka släppt en rapport som visar att en av kommunerna som är allra bäst på att vara öppen mot sina medborgare är Älvkarleby.

Genom att ha begärt ut kommunchefernas e-postloggar och kommunstyrelsens diarielistor har Undervaka rankat kommunerna utifrån bland annat hur snabbt en begäran behandlas, om det tas en avgift för kopior och om det går att ta del av handlingen digitalt.

Älvkarleby och 13 andra kommuner var bäst med poängen 7,1 på en skala från 1-10. Sämst var Ydre kommun i Östergötland som fick 0,8 poäng.

Med som partner i projektet finns bland annat Svenska Journalistförbundet och Stockholms universitet. Resultatet av undersökningen presenterades i Almedalen i måndags.

Här kan du se samtliga kommuners poäng.

Totalpoängen för övriga kommuner i Gästrikland och Norduppland

Älvkarleby – 7,1 poäng

Gävle – 6,9 poäng

Sandviken – 6,5 poäng

Hofors – 6,2 poäng

Tierp – 4,8 poäng

Ockelbo – 4,3 poäng

FLER NYHETER:

Brand i Hofors – blixt slog ned vid hus

För Plus-kunder: Cecilia samlar namn för nej till djur på cirkus: "Det är bara fel"

► Insändare: "Nu angriper man de fria bussresorna"

För Plus-kunder: Camillas fritidshus i Hofors brann ner efter blixtnedslag: "Det känns helt overkligt"

⬛ Är du prenumerant? Klicka här för att logga in på ditt digitala konto.