Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvkarleby turisthotell stänger – luften gick ur ägaren i jakten på lönsamhet: "Någon annan får gå den sista milen"

Älvkarleby turist och konferenshotell ska stängas. Det meddelar ägarna på Facebook.
– Den främsta anledningen här och nu är att min geist som operatör har tagit slut, säger Patrik Eriksson, som driver rörelsen.

– Vi har inte hittat något annat företag som operatör eller köpare. Men det hoppas vi ändå på över tid, säger Patrik Eriksson som avslöjar att det finns intressenter men att inget är klart med någon som tar över hotellet.

Patrik Eriksson förklarar att han inte vill göra något halvdant och att han därför inte har motivation att driva rörelsen vidare.

- Jag känner att jag behöver finnas mer för min familj. Jag vill inte göra något som är en halvmesyr, det är varken rätt mot familjen eller företaget, säger Patrik Eriksson som har tre barn mellan två och 13 år.

Så stängningen har inte med ekonomiska orsaker att göra?

– Jo, indirekt men det är ingen konkurs på bolaget. Vi hade en prognos 2014 när vi tog över hotellet på vilka marknadsandelar vi skulle behöva på den privata sidan och framförallt på företagssidan med konferenser och upplevelser.

Man kom fram till att det skulle krävas ungefär en tredubbling av omsättningen för att ha en ekonomisk sund status i företaget. Men när man gjorde bokslutet för 2018 så insåg man att detta inte räckte.

– Vi kom upp till prognosen men insåg att det nog behövs en halv gång till i omsättning för att vi ska kunna ha den servicenivå vi vill och leverera kvalitet. Samtidigt som min geist började svikta. Och då kommer man till något slags beslut.

- Det måste vara någon annan som tar vid för att gå den här sista milen.

Två bolag är inblandade i Älvkarleby hotell och konferens. Ett som driver rörelsen och ett annat som äger huset. Tre personer äger bolaget som driver rörelsen - Patrik Eriksson, Rolf Sandin och Alex Hübinette. De två sistnämnda äger också fastighetsbolaget.

Så här säger Rolf Sandin om orsaken till stängningen.

– Det finns inget underlag. Man tjänar inte mycket pengar på att sälja mat. Man måste betala lönerna och tjänar man inte tillräckligt mycket pengar så är man tvungen att göra något annat.

Även Alex Hübinette ger en ekonomisk förklaring till stängningen av hotellet.

– Krasst beror det på att det inte är ekonomisk lönsamt att driva det, säger Alex Hübinette .

På Facebook bekräftas stängningen. Så här skriver Patrik Eriksson:

"Som många redan märkt så är vi i färd med att lägga ner verksamheten. Det är med stor sorg vi gör detta men vi har inte lyckats nå dom marknadsandelar vi behövde. Vi vill passa på att så hjärtligt tacka alla fina gäster, samarbetspartners, leverantörer och kollegor under dessa år för alla otroliga upplevelser vi delat".

En källa med insyn i verksamheten tycker att stängningen är mycket konstig.

– Det som är förvånande är att man hade en stor konferens på 90 personer inbokad i januari som hade räddat den månaden plus julborden. Så det måste verkligen ha gått illa.

Patrik Eriksson bekräftar att man hade en stor konferens bokad.

– Då vi inte visste om det skulle komma in en ny aktör ville vi vänta med att avboka. Sedan har vi samarbetat med Boka Uppland för att hitta färdiga lösningar där de får konferera inom upphandling och på samma avstånd.

Hur gick julborden?

- De har gått bra. Vi samlade personalen i november och meddelade hur läget låg och att vi var tvungna att varsla. Vi har alltid varit en tight gäng och vi sa att nu vi ska göra det bästa av det här, leverera något riktigt bra och ha kul på vägen.

– Från min och allas sida så finns hjärtat kvar för det här.

Patrik Eriksson berättar att 10-15 anställda drabbas av stängningen.

Hur blir det med dem?

- Vi hjälps åt med tips och så att de kan komma vidare. Vissa har haft extra- eller deltidsanställningar där de har en fot inne i andra företag.

Patrik Eriksson säger att den stora sorgen kanske ligger hos närboende.

– Turisthotellet är något som levt i 120 år och man vill att verksamheten ska blomstra där. man vill att det ska vara öppet, tillgängligt och välkomnande.

Enligt källor ska det vara fastighetsägarnas styrelse som sagt i från då verksamheten inte är lönsam. Källorna tycker att det är jättekonstigt att det varit så hysch-hysch runt stängningen. För några år sedan slutade också flera anställda.

En kontroll med Kronofogden visar att varken bolaget som driver hotellet eller de som äger huset har några skulder som hamnat där.

Enligt förvaltningsberättelsen för 2018 har man fortsatt att investera i och förbättra lokalerna i en ganska hastig takt. Det gjorde att man behövde låna pengar från en av delägarna i bolaget. Resultatet för 2018 var minus 373 000 kronor, ett betydligt mindre back än 2017 då man gick minus 1,9 miljoner kronor.

Förvaltningsberättelsen andas också optimism: "Under 2019 har vi återupphandlat oss mot kommunerna i Gävleborgs län och fått en bättre placering i dessa. Vi får ständigt mer och mer positiva tillrop, uppskattning och fina recensioner av vår verksamhet och ser ljust på att bokningsfrekvensen ska fortsätta att öka framåt".

Patrik Eriksson säger att man ordnat konferenser för såväl statliga myndigheter som kommuner på hotellet. Men att det också blivit kärvare att sälja en konferens då många myndigheter väljer att i stället anordna möten i den egna huset

– Ligger man i stan kanske det är lättare att landa tillbaka på den privata turistnäringen, men vi blev sakta smygande helt beroende av den offentliga upphandlingarna.

Riktigt vad man skulle ha satsat på istället för konferenser har Patrik Eriksson svårt att komma på.

– Vi har varit helt beroende av konferenserna, det har varit vår primära näring.

Men han poängterar att man också har satsat på hotellet.

- Där kanske vi skulle ha byggt en spa-anläggning redan för tre år sedan, vilket är något som lockar både privata gäster och grupper.

2018 gjorde tidningen ett reportage från hotellet som då firade 120 år. Hotellet, byggt 1898, beskrevs som en tidigt turistsatsning i kommunen. Fallen lockade folk från hela landet och kända personer som August Strindberg, Carl von Linné och H.C. Andersen besökte platsen.