Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 miljon mer till Älvboda

/
  • SMÅ KLASSER. Att eleverna ska bli sedda är oerhört viktigt. Därför har Älvboda friskola satsat på små klasser. ”20 elever per klass är vårt riktmärke, men i de äldre avgångarna ligger vi på 22 elever. Vi har ett högt tryck där”, säger rektor Johan Sennerfeldt.
  • VÄXER. Skolan har närmare 300 elever. I höst växer skolan med ett 20-tal elever.
  • VILL BYGGA. Bakom skaparverkstaden intill riksväg 76 vill hyresvärden för skolan bygga en fullstor idrottshall med läktare och omklädningsrum.
  • LÄXHJÄLP. I höst kan eleverna få läxhjälp i matte, svenska och engelska.

Fler datorer, mer läxhjälp och samarbete med skola i Indien.

Det är några nyheter på Älvboda friskola som slår upp portarna på lördag.

– Från och med i år tar vi in från klass sex också, berättar rektor Johan Sennerfeldt.

Annons

Förra året var det intag från förskoleklass och klass sju. Nu kan även barn från klass sex söka till skolan.

Får hela skolpengen

Älvboda har i tio års tid fått betala en skolpliktskostnad till Älvkarleby kommun. I och med en lagändring kommer skolan att få hela skolpengen. Det innebär runt 1 miljon mer än tidigare.

Johan Sennerfeldt tycker att det är bra att skolorna i kommunen äntligen får arbeta efter samma villkor.

– Det känns underbart. Det här har retat oss i alla år.

De extra pengarna behövs för att skolan ska klara sin verksamhet fullt ut.

I övrigt satsar skolledningen på att förbättra tekniken i skolan. Lärarna ska få nya arbetsdatorer och det ska köpas in extra bärbara datorer till specialundervisningen.

Den moderna informationstekniken är något som skolan tagit fasta på och strävar mot att utveckla och förbättra. Nästan alla klassrum är utrustade med projektorer så att lärarna ska kunna koppla upp sig mot internet under lektionstid.

Lärarna lär sig mer

Skolan fortsätter sitt sam- arbete med Microsoft – där lärarna får utbildning i hur de ska använda den moderna tekniken i skolan.

Redan i dag kan elever göra läxor och studiearbeten med hjälp sina mobiltelefoner och internet. Eleverna kan i dag ställa frågor via msn på lektionstid till lärarstuderande på universitetet i Uppsala.

Mer läxhjälp

Nytt för i höst är att läxhjälpen på skaparverkstaden kommer att utökas från enbart matte till att även innefatta svenska och engelska.

Älvboda friskola har skrivit ett utbyteskontrakt med en skola i Indien. Skolan ska även söka pengar så att elever och lärare ska kunna besöka skolan på plats.

Under hösten hoppas Sennerfeldt att bygg- lovet ska bli klart för bygge av skolans efterlängtade idrottshall. 2012 är förhoppningen att den ska tas i drift.

Mer läsning

Annons