Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 spelmän huvudpersoner i Älvkarleby Gammelgård

/
  • Tågade ut.  Efter gudstjänst och spelning i kyrkan tågade spelmännen ut.
  • Ungdomar. Petrus Dillner, Isabel Dillner och Filip Donnerstål tillhörde  den yngre generationen denna dag.
  • Juryn. Anna-Stina Grönberg och spelledaren Leif Alpsjö skrev ut diplom till alla som spelade en Byss-Callelåt.

Till minne av storspelmannen Carl-Ersson Bössa, Byss-Calle kallad, hölls traditionsenligt den 27:e spelmansstämman på Älvkarleby Gammelgård under söndagen.

Annons

Stämman har blivit en riktig institution och lockade drygt 100 spelmän i det som kom att bli en dag med strålande sol. Men det är klart, man började också med ”Trollens brudmarsch”, en antiregnlåt enligt riksspelmannen och spelledaren Leif Alpsjö.


Fortsättningsvis spelades ett antal låtar där dragspel, fioler, munspel och nyckelharpor bara stämde in och här fanns inga noter så långt ögat kunde se.
”Oj så helsvenskt” hördes plötsligt från någon av spelmännen.
Sol, den vackra omgivningen med tunet omgärdat av de gamla byggnaderna och ”Gånglåt från Äppelbo”, hur mycket mer svenskt kan det bli?


Legendaren inom allt vad ”Byss-Calle” heter, Jarl ”Jalle” Holmström, fanns på plats igen och kåserade som vanligt om huvudpersonen.
– Vi försöker att ha den här stämman som vi alltid haft den. Det ska vara enkelt och inga uppträdanden av artister utan spelmännen får vara dagens huvudpersoner. Det är något dom trivs med, att träffas och umgås är det viktigaste.


Spelmansmaten var också tillbaka i gamla hjulspår. Köttbullar och potatismos stod på menyn efter fjolårets våghalsade grepp med pyttipanna.
Uppspelen för ”Byss-Callemärket” gick av stapeln på tunet och vem kunde undgå de olika musikgrupperingarna på alla tänkbara och otänkbara ställen. Till och med inne i matsalen fanns hugade spelmän som drog en trudelutt tillsammans, snacka om spelmansglädje. Det är väl så här det ska vara när musiker träffas och förbrödras.


”Byss-Calle” som ligger begravd på kyrkogården rakt över vägen från Gammelgården log nog den här dagen också. För 27:e gången kan tänkas.

Mer läsning

Annons