Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 personer varslas i Älvkarleby kommun

25 personer varslas om uppsägning i Älvkarleby kommun. Totalt åtta heltidstjänster sägs upp inom förskolan.
Det beslutade barn- och utbildningsnämnden i går.

Annons

– Vi måste säga upp barnskötare som har konverterats in, säger Ingela Andersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Orsaken till uppsägningarna är konverteringsregeln. Den har gjort att vikarier som arbetat över 721 dagar har fått en tillsvidaretjänst utan att det egentligen finns utrymme eller behov av dem.

– Det är beklagansvärt att det kommer regler som inte gör något gott. Personer blir anställda några dagar och sedan uppsagda. Fråga är om vi får välja eller om vi måste gå efter regeln sist in först ut, säger Ingela Andersson.

Nu har så många personer konverterats in att nämnden beslutat att säga upp åtta årsarbetare. Totalt 25 personer berörs. Hur många som får gå hem i slutändan är oklart. Fackliga förhandlingar har inletts.

– Vi måste lägga ett sådant stort varsel för att komma tillrätta med olika tjänstgöringsgrader. 25 personer blir berörd på olika sätt, de kan bli uppsagda eller få byta tjänst, säger skolchef Kerstin Brannerydh.

För ett år sedan var nämnden i samma situation och sade upp anställda som konverterats in. Nu ska skolförvaltningen se över verksamheten så att de inte ska hamna i samma situation nästa år igen.

– Vi måste se över vikariebehovet. Ett förslag vi tittar på är att starta en vikariepool, säger Ingela Andersson.

Margareta Ahlström, vid kommunal i Älvkarleby, ser positivt på en vikariepool. Däremot är hon tydlig med fackets inställning vid uppsägning av personal.

– Vi går efter regeln sist in först ut.

Vikariekostnaderna är höga inom förskolan. Det beror bland annat på att flera anställda är sjukskrivna. Förutom att inrätta en vikariepool ska ett arbete med att förbättra hygienen på förskolorna sättas igång i ett försök att få ned sjukskrivningarna.

– Nej, inte med dagens budget. Ingen vill ha en förskola med slutkörd personal. Vi hade planerat i budgeten för att öka personaltätheten, men nu går det inte.

Mer läsning

Annons