Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvarlebys skolor näst sämst i landet

Älvkarleby blev i år utsedd till landets näst sämsta skolkommun i Lärarförbundets rankning. Framför allt var det de låga lärarlönerna och niondeklassarnas dåliga betygsresultat som drog ner resultatet.

Annons

Älvkarleby får högt betyg som skolkommun när det gäller andelen utbildade lärare. Där hamnar de på åttonde plats bland alla Sveriges kommuner. Just därför tycker Lärarförbundet i Älvkarleby att det är riktigt anmärkningsvärt att kommunen hamnar på plats 281 vad gäller nivån på lärarnas löner.

Låg lärartäthet och mycket sjukskrivningar bland lärarna är också saker som drar ner Älvkarlebys totalbetyg som skolkommun. Kommunen hamnar på plats 289 av landets 290 kommuner.

Allra sämst till ligger Älvkarleby när det handlar om elevernas slutbetyg. Medelbetyget, eller meritvärdet, för de som slutade nian i våras var bland de sämre i Sverige, även om man tar hänsyn till ett antal sociala faktorer som andel utlandsfödda och föräldrarnas utbildningsnivå.

Ser man till hur många som åtminstone fick minst godkänt betyg i alla ämnen ligger Älvkarleby lite bättre till, men en bra bit under riksgenomsnittet. Andelen 20-åriga kommuninvånare som har grundläggande behörighet för att kunna söka till högskola är näst lägst i hela landet.

Men Älvkarleby lägger inte ovanligt lite pengar på skolan, visar Lärarförbundets rankning. När det handlar om resurser till skolan, lokalkostnader borträknade, placerar sig Älvkarleby i mitten, på plats 161.

Mer läsning

Annons