Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby dåliga på integration

Ockelbo är den elfte bästa kommunen i landet på integration.
Det visar en granskning som tidskriften Fokus har gjort.
Älvkarleby är bland de sämsta med en 270:e placering.

Annons

– Mycket glädjande. Vi tycker att det projekt vi har för att flyktingarna ska lyckas i samhället har fungerat bra, säger Lars Sjödin, kommunchef i Ockelbo.

För tredje året i rad har Fokus rankat Sveriges kommuner ur ett integrationsperspektiv. Fokus är en politiskt oberoende tidskrift, utan kopplingar till något parti eller organisation.

Rankingen är baserad på flera kriterier, däribland andel utlandsfödda, flyktingsmottagande, sysselsättning, ohälsotal och inkomst.

Gnosjö kommun ligger i topp och Vilhelmina i botten. Ockelbo kommun har dock gjort en rejäl klättring på rankingen - från plats 251 till plats elva på tre år.

Ockelbo kommun har tagit emot 100 flyktingar det senaste året. Att Ockelbo lyckats så bra i rankingen tror kommunchef Lars Sjödin beror på det projekt kommunen drivit tillsammans med näringslivet.

– Vi har arbetat för att få ut flyktingarna i arbetslivet och det har gått bra. Nu har vi ett nytt projekt på gång där vi ska fortsätta utveckla projektet, säger Sjödin.

Älvkarleby är den kommun i Arbetarbladets spridningsområde som hamnar sämst i rankingen. Älvkarleby ligger på 270:e plats av landets 290 kommuner.

– Det är inte bra. Vi måste analysera rankingen. Men det är på sysselsättningen vi hamnar lågt. Det är svårt för folk att komma ut och få jobb här. Vi får titta över vad vi kan göra, säger Annika Forsberg, kommunchef i Älvkarleby.

Mer läsning

Annons