Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby har fått finsk informatör

/
  • FINSK INFORMATÖR. Eeva Östberg har anställts som finsk informatör i Älvkarleby kommun. Hon ska kartlägga vilka behov det finns av finskspråkig verksamhet.

Drygt 1 000 personer har finska rötter i Älvkarleby kommun.

Nu har de fått en egen informatör att vända sig till.

– Många äldre har tappat det svenska språket, berättar informatör Eeva Östberg.

Annons

Hon är i full färd med att kartlägga vilka kommunanställda som talar finska. Därefter ska hon skicka ut enkäter till alla hushåll för att få reda på vilka behov av finsktalande service som finns.

Sedan januari 2010 är Älvkarleby kommun förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att kommunen är skyldig att erbjuda äldreomsorg, förskoleverksamhet och kommun- service på finska.

Etnolog i botten

I november anställdes Eeva Östberg som finsktalande informatör. Hon är etnolog i botten och har bland annat arbetat som assistent i Finska riksdagen, samt vid Finlandsinstitutet i Stockholm.

Eeva Östberg tycker att arbetet har flutit på bra i Älvkarleby kommun.

– Jag är väldigt nöjd med att folk vågar komma hit och ställa frågor, säger Eeva som har sitt kontor på Skutskärs bibliotek.

Hon berättar att det är många äldre som besöker henne. Vissa behöver hjälp med att fylla i blanketter, medan andra vill ha hjälp med information de inte förstår. Flera har även fört fram önskemål om finska kulturevenemang – något som kommer att bli verklighet under våren.

Pensionärsträff

En gång i veckan ordnas en pensionärsträff på biblioteket. Eeva Östberg betonar vikten av modersmålet då många tappar svenskan när de blir äldre och har svårt att ta del av det svenska utbudet.

– Det är viktigt att ge finsk omsorg till dem som börjar tappa svenskan. Många blir isolerade när de tappar språket.

Kartläggning

En kartläggning inom barnomsorgen har också genomförts för att snappa upp vilka barn som har finskt påbrå och vill lära sig finska. Sedan några veckor tillbaka besöker en finsktalande förskollärare samtliga förskolor för att väcka intresse för det finska språket.

– Många föräldrar har dåligt samvete för att de inte talar finska hemma.

Förutom kulturevenemang för barn och vuxna hoppas Eeva Östberg att de inom en snar framtid ska kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på finska i någon form.

Älvkarleby kommun får statligt stöd för att kunna satsa på finskspråkig verksamhet.

Mer läsning

Annons