Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby snabbt ute med snöplogen

I en kommun släpps snöplogarna ut på vägarna redan när det snöat en centimeter. På andra ställen plogas det inte förrän det fallit tio centimeter eller mer. Det är stora skillnader på kommunernas sätt att se på behovet av snöröjning, visar en undersökning.

Annons

Däcktillverkaren Continental har i en enkät frågat Sveriges kommuner hur stort snödjupet ska vara innan gator och vägar plogas samt hur lång tid det får ta innan snöplogarna rullar ut på vägarna.

När det gäller tätbebyggda områden skiljer det mellan 1 och 12,5 centimeter mellan snabbaste och långsammaste kommun. I ytterområden finns det kommuner som väntar med att beordra ut plogarna ända tills det fallit 17,5 centimeter.

De tre kommuner från Gästrikland och Norduppland som finns med i undersökningen placerar sig alla tre ungefär i mitten av listorna. Hofors väntar längst med att ploga inom tätbebyggt område medan Gävle är långsammast i ytterområdena. Älvkarleby är i båda fallen snabbast av de tre kommunerna inom Arbetarbladets spridningsområde.

Sandviken och Tierp har inte svarat på frågorna medan snöröjningen i Ockelbo sköts av en vägförening.

– Man kan vara säker på att kommuner som snålar med snöröjningen orsakar både besvär och kostnader. Bilar ska bärgas och repareras. Bussar kör fast och folk kommer inte till jobbet. Man flyttar helt enkelt kostnaden till någon annan, säger Mattias Palmgren, produktchef på Continental, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons