Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby utreder möjlighet till simundervisning i yngre åldrar

/
  • Anett Aulin ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden i Älvkarleby kommun.

Skolförvaltningen i Älvkarleby kommun ska se över hur mycket det kan kosta att ha simskoleundervisning redan från sexårsverksamheten.

Annons

Enligt Anett Aulin (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden så är det önskvärt att börja mycket tidigare än i årskurs fem.

– Vi vill ha en summa hur mycket det här kan komma att kosta. Det är lättare att fatta ett beslut utgående från det, säger hon.

Hon berättar att det är viktigt att kostnaden inte inskränker annan verksamhet, men att simkunnigheten är en viktig kunskap för eleverna.

Kunskapskravet kommer först i årskurs fem och tar en hel del utrymme i den årskursen. Det kan gå ut över övriga ämnen. Kommunen har ett stort inslag av vatten och stränder och det kommer fler och fler människor till området som inte har det förhållandet naturligt.

– Inte minst de nyanlända som kommer hit, de har oftast inte den naturliga kopplingen till simning och vatten som vi har, säger Anett Aulin.

Simkraven som eleverna ska uppfylla i årskurs fem är att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. De ska ha god vattenvana och vara trygga i vattnet.

– Vi har haft den här viljan länge. Förra året blev det struket ur budgeten, men jag hoppas att det kommer med nu till 2016 års budget, säger hon.

Mer läsning

Annons