Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby vill fälla mister Li för sopbränning

Beslutet att inte väcka åtal mot Li Jingchun för misstänkt miljöbrott har överklagats.
Ärendet gällde brännandet av sopor vid Dragon Gate.

Annons

Anna-Karin Jacobsson, chef på bygg- och miljöförvaltningen i Älvkarleby, tycker att beslutet att lägga ner ärendet fattades på för dåliga grunder.

I beslutet hänvisade kammaråklagaren till att den misstänkte har lämnat landet och inte förväntas återvända.

– Vi vet att han kommer tillbaka hit. Han har en lägenhet i Stockholm och bedriver verksamhet här i Älvkarleby, säger Anna-Karin Jacobsson som har överklagat beslutet.

Hon vill att beslutet ska omprövas och att förundersökningen ska återupptas. Som motivering framför hon att Mister Li förväntas återvända till Sverige med flera kinesiska arbetare under våren.

Det var sommaren 2007 som förvaltningen polisanmälde Dragon Gates ägare efter att det hade eldats sopor ett flertal gånger vid hotellet. Att det brunnit blev räddningstjänsten vittne till då de fick rycka ut ett par gånger efter larm om brand. Efter polisanmälan har brandrester analyserats och resultatet visade enligt polisen att det var miljöfarligt avfall som hade eldats.

Ärendet lämnades över till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. I januari 2009 beslutade kammaråklagare Leif H Johansson att lägga ner ärendet.

Arbetarbladet har inte lyckats nå Johansson för en kommentar.

Mer läsning

Annons