Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas tävlar om högsta ljudet

/
  • FINLIR. När Andreas Jansson ska justera någonting med billjudet gäller det att göra en sak i taget. ”Jag ändrar en sak sedan lyssnar jag och mäter ljudet. Ändrar du mer än en sak vet du inte vad som gjorde skillnaden”, säger han.
  • EK. Andreas Jansson bygger sina baslådor och fästen i ek. ”Det var en dum idé som jag fick. Det är tungjobbat och svårslipat”, säger han.
  • BAKSÄTE. Andreas Jansson har två stora baslådor i stället för baksäte.
  • FÖR HÖGT. När det är tävling kopplar Andreas Jansson in en extern cd-spelare till bilen som han kan sköta från utsidan. ”Du får inte sitta i bilen eftersom ljudet är för högt”,  säger han.

Andreas Jansson från Skutskär kan kräma ur 158,2 decibel ur sitt billjudssystem. Tillräckligt för att vara bland de bästa i Sverige. I slutet på oktober ska han tävla i EM.

Annons

Han har fru, två barn och jobb. Trots det lägger Andreas Jansson cirka 2 000 timmar under en vinter på att finslipa ljudet i bilen.

– Jag åker hem efter jobbet och nattar barnen. Sedan åker jag och jobbar med ljudet. Jag tillbringar hela vintern i garaget, till sommaren ser man om det gett resultat, säger han.

Intresset för att bygga billjud väcktes till liv när han besökte en bilsportsmässa i 16-årsåldern. Han började provbygga i pappas bil tills han fick körkort och köpte en egen bil. I dag är Andreas Jansson svensk mästare i tre av fyra klasser som han tävlar i.

– Jag har alltid hållit på med ljud men det är på senare år som det verkligen gått överstyr.

En orsak till det är att Andreas Jansson fått sponsring av flera företag och får all utrustning gratis, vilket underlättar byggandet en hel del. I dagsläget är Andreas bil Lill-Gerda utrustad med ljud för 200 000 kronor.

Lill-Gerda som är en silvrig Audi Coupé ser ut som ett mellanting mellan bil och ljudanläggning. Baksätet har ersatts med två stora baslådor, bakluckan är fylld med slutsteg, högtalare och batterier. Bara batterierna väger 200 kilo. I varje dörr sitter det sex stycken högtalare.

När Andreas kopplar i sin Iphone och sätter igång musiken dånar basen så att det pulserar i bröstkorgen. Telefonen som ligger inne i bilen hoppar i takt.

– Det här är bara en tredjedel av volymen. Jag vill inte spela högre eftersom jag väntar på det sista slutsteget, förklarar Andreas efter att han sänkt ljudet.

När han åker till EM i Nürnberg i Tyskland i slutet på oktober ska allt vara perfekt. Då gäller det att spela så högt som möjligt.

– Jag hoppas att jag ska vara bäst, säger Andreas som har goda förhoppningar om att vinna EM-guldet.

Mer läsning

Annons