Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyns hundraårsfirande läggs på is

/
  • Veteranen Åke Gillberg i Skutskärs IF till höger.
  • Skutskärs IF på hemmais.
  • Ser över bidragen till föreningarna. Det ska bli en jämnare fördelning mellan orter och mellan pojkar och flickor, hoppas Jessica Lindegren, kultur- och fritidschef i Älvkarleby kommun.

Först åkte Skutskärs IF ur allsvenskan i år. Sedan hotade kommunen med inkassokrav. Nu blir det inget stort firande av hundraårsjubileet.

Annons

Det är kyligt mellan Skutskärs IF och kommunen. Bandyföreningen menar att kommunen prioriterar fotbollen och hockeyn framför den anrika bandyn. 

Det fanns en kylanläggning från år 1961 till hockeyn och bandyn på Skutskärs IP. När den byttes ut år 2009 prioriterade kommunen en ny kylanläggning bara för ishallen.

Bandyn körde på naturis innan de själva lånade till och ordnade egen kylanläggning 2012 för omkring fem miljoner kronor inklusive arbetskostnad, enligt Sören Sandström, ordförande i Skutskärs IF.

Men föreningen fick skulder efter att ha anslutit sig till kommunens elanläggning. Totalt ligger skulderna till kommunen på nästan en halv miljon kronor.

– Föreningen klarade av att bygga en ny bandybana, något ingen trodde var möjligt. Politikerna sa att de garanterade bidrag till driften. Men nu har det inte blivit så. Jag är besviken på politikerna, säger Sören Sandström.

I år får föreningen 250 000 kronor i driftbidrag. Men de sista 75 000 kan hållas inne om föreningen inte betalar gamla elräkningar först. Kommunen har hotat föreningen med inkassokrav om räkningar inte betalas, enligt Sören Sandström.

Partiet Kommunens Väl har förordat att föreningens skulder ska skrivas ner och att kommunen ska vara generösare med driftbidraget, men inte fått gehör.

– Det här är en skamlig särbehandling av en anrik bandyförening. Hockeyn och fotbollen stöttas med totalt 2,7 miljoner på Skutskärs IP i år. Skolbarnen åker skridskor här och 3000 besökare har varit på allmänhetens åkning i vinter, säger Sören Sandström.

Nu kämpar klubben för sin överlevnad.

– Idrotten hamnar i bakvattnet av ekonomiska räddningsaktioner. Vi har loppisar och samlar in skrot för att hitta pengar. Vi måste få arbetsro och bygga upp ungdomsverksamheten. Vi har en liten fest nu på lördag, men det blir inget stort firande av hundraårsjubileumet, säger Sören Sandström.

Det var inte helt självklart för politikerna att bevilja bidrag på 250 000 till bandyn i år med tanke på kommunens ekonomiska kris. Men allt talar för att föreningen inom kort kommer få besked om samma bidrag inför 2016.

Summan har ett samband med ungdomsverksamhetens storlek, enligt Jessica Lindegren, kultur- och fritidschef.

I år ska även en oberoende utredning presenteras om hur kommunens framtida stöd till idrotten ska utformas, framhåller hon.

– Vår påse med pengar är begränsad. Jag vill ha så mycket bredd och ungdomsidrott i hela kommunen för pengarna. Det ska också vara en god fördelning mellan flickor och pojkar. Ska det kosta 6 000 kronor att rida per år och några hundralappar för att spela innebandy? Det är sådant som utreds.

LÄS MER:

Skutskär åker ur allsvenskan och tappar tränaren

Skutskärs hemmapremiär spelas i Sandviken

Åke Gillberg - Skutskärsveteranen som aldrig ger upp

La ut sambon på blocket – då blev det Skutskär

Skutskärs IP rustas för miljoner

Skutskärs ishall får ny kylanläggning

Bandyn säkrad i Skutskär

Mer läsning

Annons