Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgen får tillskott trots besparingar

Socialdemokraternas partigrupp i kommunfullmäktige diskuterade i går budgeten inför nästa år. Man enades om att skjuta till 1 miljon till barn- och utbildningsnämnden och 500 000 till kommunstyrelsen, men godtog annars tjänstemännens sparförslag.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar beskrivit hur besparingskravet inför nästa år på 2 procent för samtliga nämnder slår mot olika verksamheter i Älvkarleby kommun. För de flesta nämnderna blir besparingarna kännbara och neddragningar måste göras på bland annat föreningsbidrag, fritidsgårdens öppettider, isning av bandyplanen och turistbyråer.

Socialdemokraterna diskuterade i går tjänstemännens förslag och godkände dem till stora delar. Däremot beslöt man att plussa på en miljon på barn- och utbildningsnämndens budget och en halv miljon på kommunstyrelsens. Den halva miljonen till kommunstyrelsen ska gå till förväntade kostnadsökningar inom kollektivtrafiken och räddningstjänsten. Barn- och utbildningsnämndens pengar ska gå till barnomsorgen.

– Vid årsskiftet brukar det bli ökat tryck på barnomsorgen och vår målsättning är att undvika köer och erbjuda alla en plats. Det kan uppstå ett behov av att öppna en tillfällig avdelning och med de här pengarna skapar vi utrymme för det, säger Björn Karlsson, s, ordförande i arbetarkommunen.

Med de tillförda pengarna minskar dock överskottet nästa år och därmed även möjligheten att avsätta pengar för framtida investeringar och pensionsåtaganden. Enligt Björn Karlsson kan man ha ett lägre överskott enstaka år, men inte i längden.

– Det är ett anständigt budgetförslag, även om man kan vara orolig för att det ser ännu sämre ut vid nästa budgetunderlag, säger han.

Beslut om ramarna inför 2009 fattas på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte 10 november. Kommunalråd lars Skytt, s, vill vänta till då med att uttala sig.

Annons