Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligheten allt mindre i Älvkarleby

/
  • POSITIV. Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp, vittnar om en positiv anda och engagemang hos poliserna vilket har resulterat i att de uppnådde målet för 2010.

Den totala brottsligheten i Älvkarleby kommun har minskat.

Det är främst ungdomsbrotten och fridsbrotten som har minskat kraftigt.

Annons

– Vi har uppnått alla mål vi satte upp, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby.

Niklas Hållkvist framhåller att ett bra samarbete mellan polisen och kommunen är orsaken till att brottsligheten har minskat. Det har lett till att de fått reda på problem, samt har kunnat diskutera fram lösningar.

– Älvkarleby är enormt duktiga på att vidta åtgärder snabbt när vi har gjort en anmälan till exempelvis socialtjänsten.

Satte upp mål

Två gemensamma mål som kommunen och polisen satte upp vara att minska den totala brottsligheten, samt ungdomsbrottsligheten. Båda dessa mål har uppfyllts. I Älvkarleby kommun har ungdomsbrottsligheten halverats på två år – från 60 anmälda brott till 33.

Polisen har haft som mål att vara synlig på skolor, både dagtid- och kvällstid, samt att besöka fritidsgårdar i förebyggande syfte. Det tror Hållkvist har gett resultat.

Hållkvist lovordar även kommunens satsning på sommarfältare vilket också haft stor betydelse för att sommaren varit så lugn.

Narkotikabrotten halverade

Antalet anmälda narkotikabrott har halverats. Det beror på att polisen fokuserat på Tierp där det har varit mer problem. Samtidigt framhåller Hållkvist att det har varit väldigt lugnt i Skutskär sedan satsningen 2009. Då arbetade de med Uppsalapolisens gatulangningsenhet, vilket resulterade i att personer lagfördes, samt att socialtjänsten kopplades in.

– Flera kända missbrukare har flyttat från orten. Men nu har vi fått indikationer på att det kan vara en viss inflyttning på gång så vi kommer att arbeta mer riktat mot Älvkarleby i år, berättar Hållkvist.

Ekobrotten enda undantaget

Inom samtliga brottskategorier utom en har antalet anmälda brott minskat. Det är bara ekonomibrottsligheten som har ökat – något som enligt Hållkvist är svårt för dem lokalt att arbeta förebyggande mot. Anmälningarna rör bland annat Internetbedrägerier, samt bidragsfusk.

Utredningsmässigt har polisen nått sina mål väl.

Totalt 1 190 utredningar har slutförts i samtliga tre kommuner, Tierp, Älvkarleby och Heby. Det är en ökning med 240 utredningar mot 2009.

Mer läsning

Annons