Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska ta hand om ensamma flyktingbarn

/
  • VÄNTAR. Boendestödjarna Pontus Norgren, Neda Moore, Jani Tupakka, Thomas Andersson, Sherzad Mustafa, Jessica Salming och Shadi Teimory arbetar dygnet runt på boendet Vega.
  • FIN MILJÖ. Så här välkomnande är det för de flyktingbarn som börjar anlända till Skutskär  i dag.
  • EGNA RUM. Shadi Teimory piffar till en av gardinerna i ett av flyktingbarnens rum.

I dag anländer de första ensamkommande flyktingbarnen till Skutskär.

Vega heter deras nya hem på Berget.

Annons

– Det känns lite nervöst, men spännande. Det ska bli roligt att få träffa dem, säger Shadi Teimory, en av de åtta boendestödjare som har anställts.

Nätverkshusets gamla lokal på Berget har gjorts i ordning inför ankomsten. I barnens rum finns en säng, byrå, sängbord och en lampa. På byrån ligger ett startset med underkläder och hygienartiklar. I hjärtat av boendet finns ett allrum och en stor matplats med köket intill. De sista två veckorna har personalgruppen skruvat möbler, samtidigt som de har gått igenom hur arbetet ska läggas upp.

– Vi vill skapa en familjär stämning, säger Jani Tupakka.

– Det är roligt att vi har en sådan bred kompetens i gruppen. Några är lärare, några har jobbat inom socialtjänsten, tillägger Jessica Salming.

Fyra kommer i dag

Älvkarleby kommun har beslutat att ta emot totalt åtta flyktingbarn. I dag, tisdag, anländer fyra av dem från Nepal, Somalia och Afghanistan. Nästa vecka kommer nästa gäng. Alla är pojkar i åldrarna 15–19 år.

– Vår uppgift är att hjälpa ungdomarna att smälta in i samhället. Syftet är att visa dem vägen. De har ett otroligt behov av stöd, säger Sherzad Mustafa.

Vega ska bli de asylsökande flyktingbarnens hem under tiden som de utreds av Migrationsverket. Samtidigt utreder skola och socialförvaltning i Älvkarleby vilka behov barnen har så att de ska kunna få utbildning och vägledning ut i arbetslivet.

Förra veckan var det öppet hus på Vega. Ett 20-tal Skutskärsbor kom.

– Alla verkar positiva. Jag tror det här är bra för kommunen, säger Bo Jansson, samordnare i Resursgruppen.

Mer läsning

Annons