Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsregeln hårt slag mot timanställda inom vården

Deltidsregeln slår hårt mot de timanställda inom vården.


– Regeln är vidrig. Den slår mot människor som redan har det svårt, säger Yvonne Mattson vid kommunal i Älvkarleby.

Annons

Hon har fått många samtal från oroliga medlemmar som springvickar inom vården i Älvkarleby kommun.

De 75 dagar som de har rätt att deltidsarbeta börjar ta slut. Något jobb i sikte finns inte – även om ambitionen och viljan hos medlemmarna finns.

Yvonne Mattson framhåller att de timanställda sitter i en rävsax. Enligt regelverket får de inte tacka nej till arbete. I praktiken kan det innebära att om en person arbetar fyra timmar en måndag och inte får några mer timmar så är det den enda ersättning personen får den veckan.

Det mest fördelaktigaste vore att tacka nej till timmarna och i stället få a-kassa för hela veckan.

– Det handlar om att överleva. Jag förstår de som tackar nej och hoppas på att arbetsgivaren inte anmäler dem. Men vad ska de göra, undrar Yvonne Mattson.

När en reporter på Kommunalarbetaren frågade arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, m, hur regelverket ska kunna höja arbetsmotivationen när personer förlorar på att arbeta om de inte har arbete hela veckan svarade Littorin så här:

”En arbetssökande kan aldrig tjäna dagar med arbetslöshetsersättning genom att inte arbeta. En grundförutsättning för att arbetslöshetsersättning ska kunna lämnas är att en arbetssökande vill och kan ta arbete. Möjlighet till korta påhugg finns under de 75 dagarna, det vill säga under ett antal månader”.

Annons