Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns otryggt här"

/
  • Birgitta Carlsson som bor på Fyrklöverns servicehus tycker att det känns otryggt att personalen är längre bort än tidigare. ”Så känner alla här. Det finns ingen i närheten om det skulle hända något”, säger hon.
  • Fyrklövern är ett servicehus där de boende får hjälp av hemtjänsten. Tidigare fanns personal på plats inne i huset men i och med att kommunen ska spara pengar har de slagit ihop hemtjänsten i Skutskär till en personalgrupp och flyttat dem till en lokal vid vårdcentralen.

Personalen på Fyrklövern har flyttats ut från huset. Nu håller de i stället till vid vårdcentralen i Skutskär. En kraftig försämring tycker både personalen och de äldre.

Annons

– De är stressade och hinner inte prata med oss gamla, säger Birgitta Carlsson som bor på servicehuset Fyrklövern.

Som en del i en stor omorganisation av äldreomsorgen i Älvkarleby har personalgruppen på Fyrklövern slagits samman med hemtjänsten i Skutskär. Tanken är alla ska jobba både inne på servicehuset och ute i hemtjänstområdet. I samband med detta har Fyrklöverns personal flyttats till hemtjänstens lokal vid vårdcentralen.

– Vi mår dåligt och är missnöjda med vår arbetssituation. Det är mer stress nu, säger en av de anställda som föredrar att vara anonym.

De som jobbar på Fyrklöverns servicehus får springa bort till lokalen vid vårdcentralen varje gång de ska fika, äta lunch eller hämta nycklar hem till någon.

– Det går åt mycket mer tid och vi har ingen naturlig träffpunkt. Vi känner att vi inte kan göra ett bra jobb.

Även de boende på Fyrklövern har märkt av förändringarna. Birgitta Carlsson som flyttade in på servicehuset med sin man 2005 har skrivit ett brev till förvaltningschefen Jan-Åke Olsson där hon beskriver situationen.

– Tryggheten är borta. Förut fanns det personal här som man kunde kontakta om det var något men nu finns det ingen här, säger hon.

Birgitta Carlsson berättar att de får träffa fler personer än tidigare och att de som kommer har kortare tid till att hjälpa dem.

– Man märker att de är stressade. Det känns otryggt.

Jan-Åke Olsson som är chef över omsorgsförvaltningen tror att omorganisationen kommer fungera bra.

– Det här är en omställning för alla och man måste ge det lite tid. Ska personalen jobba som en gemensam grupp behöver de vara i samma lokal, säger han.

Mer läsning

Annons