Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns som hemma här”

/
  • En bit Kina i Älvkarleby. De kinesiska tvillingarna Ruoyu och Guiwei studerar på högskolan i Gävle som utbytesstudenter. När sommarlovet kom valde de att stanna i Gävle i stället för att åka tillbaka till Kina. Det visade sig att man kunde få lite av båda världar, nu sommarjobbar de båda som guider på Dragon gate.

Utbytesstudenterna Ruoyu och Guiwei valde att stanna i Gävle framför att åka tillbaka till Kina över sommar- lovet. Men det visade sig att de kunde få lite av båda världar. Nu sommarjobbar de som guider på nyöppnade Dragon Gate.

Annons

De kinesiska tvillingparet Ruoyu och Guiwei studerar på Högskolan i Gävle sedan ett år tillbaka. Föräldrarna hemma i Kina erbjöd sig att betala brödernas flygbiljetter för att komma hem över sommaren men de valde då att stanna och sommarjobba i Gävle.
– Vi ville skaffa oss mer erfarenhet och lära känna samhället bättre. Det är bra att lära sig om andra kulturer, det är så spännande! säger Guiwei.Killarna har jobbat som guider på Dragon Gate sedan de öppnade för cirka två veckor sedan. De gör två till tre guidningar per dag och de är båda nöjda med sitt jobb.
– Det känns som hemma här, det kändes rätt från första stunden när vi kom hit. Jag är glad att få vara med och visa upp vår hemkultur, säger Ruoyu.


Oftast är det guidningar på engelska, men om det kommer kinesiska turister så blir det en blandning av engelska och kinesiska.


Tips om jobbet fick de av en klasskamrat. När de skickat in en ansökan tog det inte lång tid innan de fick komma på intervju och blev anställda. De kan båda två en hel del om den kinesiska kulturen men menar att de lärt sig ännu mer genom guidningarna.
– Det är många svenskar som är intresserade av den kinesiska kulturen. Ibland under guidningarna börjar besökarna berätta saker som vi inte visste om monumenten och den kinesiska kulturen. Då får vi lära oss ännu mer, säger Guiwei.


De är tvillingar, inte enäggstvillingar, men så pass mycket tvillingar att de då och då avslutar varandras meningar.
– Vi bor ihop, jobbar ihop, umgås mycket och pratar mycket med varandra, så det blir så, säger Ruoyu.

De kommer ursprungligen ifrån en stad som heter Guizhou som ligger i provinsen Guiyang i södra Kina. Beslutet om att åka till Sverige diskuterades igenom ordentligt med hela släkten innan bröderna gav sig av.

Sverige är väldigt ”peaceful” tycker bröderna, ett bra ställe att studera på. Kina och Sverige är ganska olikt varandra.


I Sverige är människorna mer emotionellt reserverade tycker Ruoyu. Mer strikta är dom också, följer regler och lagar noga, det är något bra menar Ruoyu. Men en sak kan han inte förstå sig på, det är att svenska män ofta spottar på gatan.
– Det är ohövligt att spotta sådär i Kina, jag har läst någonstans att svenskarna gör det för att hävda sin manlighet, säger Ruoyu frågande.


Guiwei tycker att svenskar klär sig häftigare än kineser.
– Många svenskar klär sig liksom mer rockigt, det ser roligt ut! Men det gör ju inget, det är bra, alla måste ju få visa sin personlighet, säger Ruoyu.

Mer läsning

Annons