Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dillner – en familj med talang

/
  • Petrus Dillner har fått sex stipendier trots att han endast är 16 år. ”Det gick inte lång tid innan vi förstod att Petrus hade talang för musik”, säger mamma Lotta.
  • Arne och Lotta Dillner har nio barn som är mellan 2 och 23 år gamla. ”Det bara blev att vi skaffade så här många barn. Jag kände inte att jag var klar med småbarnslivet. Vore det inte för min ålder skulle jag kunna ha fler”, säger Lotta Dillner. Främre raden: Isabel, Nilima, Freja, Beda, Saga och hunden Diamant. Mellersta raden: Petrus, Oliver, Lotta, Flora, Tim. Längst bak: Arne
  • Beda Dillner, 8 år, har lärt sig att spela piano på egen hand. Hon spelar även blockflöjt på kulturskolan. Flora Dillner, 2 år, brukar också klinka lite. ”Men det är applåderna som är det viktigaste för henne”, säger mamma Lotta.
  • Andra barnet Oliver valde kockyrket och har trots att han endast är 22 år jobbat på två av Grand Hotells restauranger i Stockholm. I dag gör han desserter på en av den kända tv-kocken Melker Anderssons krogar. Här sitter han med Petrus och Freja.
  • Saga Dillner, 11 år, har spelat tvärflöjt i två år. ”Det är kul att spela musik. Jag vet inte annars vad jag skulle göra”, säger hon. Pappa Arne Dillner håller upp noterna medan Saga demonstrerar vad hon kan.
  • Tim Dillner går sista året på konstskolan i Gävle. Till hösten ska han söka vidare bland annat till konstfack i Stockholm. Om det inte blir studier ska han försöka försörja sig på konsten. ”Jag får nog ha ett jobb på sidan också”, säger han.

Nio barn – elva stipendier och ett stort antal priser.

Syskonen Dillner är begåvade. De har prisats för sin musik, film och konst.

Annons

Hela familjen sitter samlad runt det stora köksbordet i trä. Det är två dagar innan julafton och alla har kommit hem för att fira en tidig jul.

Näst äldsta sonen Oliver, 22 år, måste tillbaka till jobbet i Stockholm på julafton. Han är kock på en av tv-kocken Melker Anderssons krogar.

– Jag fick MVG i hemkunskap. Det var därför jag blev kock, säger Oliver.

Han är den enda av de äldre syskonen Dillner som inte ägnar sig åt konst eller musik – även om matlagning också är ett kreativt yrke.

Äldsta sonen Tim, 23 år, är konstnär. Flerfaldigt prisad för sina skulpturer och målningar. Nilima, 20 år, fastnade för film och har vunnit flera tävlingar med sina verk. Nilima spelar även piano och sjunger med stor talang – men endast i smyg.

Petrus, 16 år, började spela fiol när han gick i tvåan.

– Det var mamma som ville det eftersom hon tyckte att det var sött med små pojkar som spelar fiol, berättar Petrus.

Hela familjen skrattar. Det gör de ofta.

I trean fick Petrus syn på en nyckelharpa för första gången och sedan dess är det hans huvudinstrument – även om han kan spela allt från trummor till banjo. Petrus har hittills fått sex olika stipendier för sin musik.

– Spela någonting, uppmanar pappa Arne.

Petrus tar fram nyckelharpan och spelar en låt med säkra fingrar. Mamma Lotta och pappa Arne tittar på med ett leende på läpparna och sträckta ryggar.

– Petrus kan inte läsa noter. Han spelar allt på gehör, förklarar mamma Lotta med stolthet i rösten.

Sonens musikintresse har färgat hela familjens liv eftersom tre av småsystrarna följt i hans fotspår och börjat spela olika instrument. Vardagarna går åt till att skjutsa till spellektioner. Somrarna spenderas ofta i husvagn på olika spelmansstämmor. Och ja, det är trångt – familjen består av elva personer, plus mormor och hundarna.

– Men det är roligt, säger Isabel som är 13 år.

Men var kommer all talang från?

Varken mamma eller pappa målar några tavlor eller spelar instrument. Lotta är hemmafru sedan 24 år tillbaka och Arne jobbar som instrumentmontör, vilket innebär att han reser runt i landet och bygger fabriker. Kanske brås de på släkten. Längre tillbaka finns det en och annan spelman både på Lottas och Arnes sida.

– Vi har alltid sagt att allt är möjligt, att de kan bli vad de vill, säger Lotta.

– Det finns redan så många konstnärer, musiker och filmare i världen. Varför skulle det inte kunna finnas en till? fyller pappa Arne i.

Mer läsning

Annons