Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktssköterskan blir kvar i Älvkarleby

Distriktssköterskemottagningen i Älvkarleby kommer inte att stängas. Det uppger produktionsstyrelsens ordförande Nina Lagh (M).

Annons

– Vi kommer att fatta ett beslut om att mottagningen ska bli kvar, säger hon.

Landstingets produktionsstyrelse som fattar beslutet ska träffas nästa fredag. Enligt förslaget till beslut ska mottagningarna vara kvar och Nina Lagh är säker på att styrelsen kommer att rösta ja till förslaget.

– Vi har ställt frågan till hälso- och sjukvårdsstyrelsen om vad det får för konsekvenser för patienterna att stänga mottagningarna och då svarade de att förvisso är inte alla lokaler de bästa men för patienterna blir det en betydlig försämring. Vilket vi inte vill så beslutet kommer att bli att ha mottagningarna kvar.

Förslaget att lägga ner mottagningarna i Älvkarleby, Morgongåva och Bälinge lades fram i mars av en tjänsteman som en åtgärd för att spara pengar inom primärvården som väntas gå back 20 miljoner i år.

En annan anledning till att man enligt förslaget ville stänga mottagningen i Älvkarleby är att lokalerna är dåliga. De ligger på andra våningen, utan hiss och är inte handikappanpassade.

– Vi ska se över hur vi på längre sikt fixar tillgängliga lokaler för patienterna. Men just nu tycker vi att det är bättre att ha kvar de här lokalerna än att stänga, säger Nina Lagh.

Beskedet om att mottagningen blir kvar togs emot med glädje av PRO Älvkarleby - Marma som protesterat mot nedläggningen genom att lämna in en protestlista till politikerna med 670 namn.

– Det är oerhört positivt tycker jag att de har lyssnat på allmänheten. Hur det än är så betyder det mycket för gamla människor att de inte behöver åka buss får att komma till mottagningen, säger Nils Thapper, vice ordförande i PRO Älvkarleby- Marma.

Mer läsning

Annons