Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domaren hoppas på ökad försiktighet på nätet

Domen mot 33-åringen för ”digital våldtäkt” väntas, om den står sig i högre instanser, bli vägledande för hur domstolar i fortsättningen bedömer sexbrott på nätet.

– Jag hoppas också att uppmärksamheten leder till att ungdomar blir försiktigare med vilka uppgifter de lämnar till okända, säger domaren Nils Pålbrant.

Annons

33-åringen från Norduppland dömdes till åtta års fängelse. Han hade bland annat begått en fysisk våldtäkt mot en flicka i sitt hem. Men huvuddelen av straffet – sex års fängelse – gäller de 60 fall där han tvingat unga flickor att utföra sexuella handlingar framför webbkameran.

Lagen om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering har tidigare bara använts i enstaka fall, och aldrig med ett så kännbart straff. Domen, som med all sannolikhet kommer att överklagas, väntas bli vägledande.

I fallet med flickan som tvingades föra upp ett föremål i underlivet framför webbkameran myntade åklagaren begreppet ”digital våldtäkt”, ett uttryck som Uppsala tingsrätt också använder i domen.

Domaren Nils Pålbrant hoppas också att uppmärksamheten leder till ökad försiktighet på nätet.

– Ungdomar måste förstå att man ska vara mycket försiktig med att lämna ut uppgifter om sig själv till okända människor. I det här fallet blev i sig helt oskyldiga uppgifter mycket farliga när de användes av gärningsmannen för att hota och pressa flickorna.

Annons